SVETSKO PRVENSTVO ZA KLUBOVE: Ko su do sada poznati učesnici?

FIFA će 2025. godine organizovati prvi put novi format svetskog prvenstva za klubove.

Učestvovaće 32 ekipe, a učesnici se biraju isključivo prema sportskim rezultatima u poslednje 4 sezone.

Afrika, Azija i Severna Amerika će imati po 4 učesnika, Okeanija će da ima jednog predstavnika, Južna Amerika 6 predstavnika, dok će iz Evrope doći 12 timova. Ono što je takođe bitno je da svaka zemlja najviše može da da dva učesnika na osnovu tabele, ukoliko osvajači kontinentalnih šampionata nisu iz iste zemlje, tada može više timova iz jedne zemlje.

Klubovi bodove dobijaju 2 boda za pobedu, 1 za remi, 4 poena za kvalifikaciju u grupnu fazu, 5 poena za ulazak u 1/8 finala, a zatim po 1 bod za prolazak svake naredne faze.

Već su poznati određeni učesnici.

Iz Azije kao šampioni su Al Hilal iz Saudisjke Arabije i Urava iz Japana, dok će mesto dobiti i osvajač azijske Lige šampiona iz 2024. godine. Takođe jedno mesto pripada i timu koji bude na tabeli skupio najviše bodova, a trenutno je to Jeonbok Motors iz Južne Koreje.

U Africi učesnici su već Al Ahli iz Egiptai i Vidad iz Maroka. Takođe, kao i u Aziji, prvak Afrike iz 2024. godine ima mesto, a na tabeli trenutno je prvi Memelodi Sandauns iz Južne Afrike.

Iz Severne (i Centralne) Amerike samo prvaci Concacaf Lige šampiona imaju 4 mesta. Tri su već poznata – Sijetl Saunders iz SAD-a, kao i dva meksička kluba Monterej i Klub Leon.

Iz Okeanije jedini predstavnik je Ouklend siti.

Iz Južne Amerike su sigurni brazilski klubovi Palmeiras, Fuminense i Flamengo. Četvrtog šampiona dobićemo sledeće godine, kao i dva kluba na osnovu tabele sa poenima. Trenutno su to argentinski velikani Boka Juniors i River Plejt.

Što se tiče Evrope, tu je najzanimljivija situacija. kao šampioni su sigruni Čelsi, Real Madrid i Mančester siti. Ovosezonski osvajač Lige šampiona takođe će zauzeti svoje mesto. Na osnovu poena čak 8 timova ima prolaz i trenutno su svoja mesta zauzeli Bajern Minhen, PSŽ, Inter, Benfika i Porto. Na osnovu tabele ostale učesnike bi popunili Borusija Dortmund, Atletiko Madrid i Juventus.

Ono što je sigurno, biće zanimljivo pratit tabele za učešće na ovom svojesvrsnom spektaklu koje će sigurni privući veliki broj gledalaca.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

NEVEROVATNO, ALI ISTINITO: Srpski džudista suspendovan jer se prekrstio pre borbe! (VIDEO)

Srpski džudista Nemanja Majdov suspendovan je na 5 meseci od strane Svetske džudo federacije iz više nego neverovatnog razloga....

POVEZANE OBJAVE