DA LI SE SEĆATE NOVAKOVIH DUBL NASTUPA NA AO: Desetostruki šampion igrao dva puta, u paru sa velikim rivalom poražen od sunarodnika

Novak Đoković je najbolji teniser ikada na Australijan openu sa deset osvojenih titula, a uveliko je započeo i napad na 11. trofej u Melburnu.

Prvi je osvojen davne 2008. pobedom u finalu na Žo-Vilfredom Congom (u polufinalu tada bolji od Federera sa 3:0 – što se smatralo iznenađenjem, jer mu je to bila tek druga pobeda nad Švajcarcem), a potom je usledila pauza od tri godine do 2011, kada je usledio vrtoglavi uspon.

Australijan open 2011. mu je ujedno bio i drugi gren slem ukupno gledano, a samo te godine je nanizao i svoje prve titule na Vimbldonu i US openu. Ostalo je istorija koja se još uvek piše.

Međutim, za najstrastvenije ljubitelje tenisa i(li) Novaka, zanimljivo je podsetiti se i njegovih dubl nastupa na prvom gren slemu, a bilo ih je dva. Nije uspeo nijednom da ostvari pobedu, a tandemi u kojima je nastupao, bar iz ove perspektive, deluju veoma zanimljivo.

Najbolji teniser ikada po gotovo svim parametrima je 2006. godine nastupao u paru sa – Endijem Marijem! Ubrzo će njihovom rivalstvo postati veoma veliko, a upravo će Britanac prekinuti njegovu dominaciju na ATP turu 2016. godine i skinuti našeg asa sa teniskog trona. Nakratko.

Ono što situaciju čini dodatno zanimljivom jeste činjenica da su u prvom kolu poraženi u srpskom duelu, pošto su sa druge strane bili Nenad Zimonjić i njegov tadašnji stalni partner Fabris Santoro, popularni Mađioničar – zbog karakteristične igre. Tada je bilo 2:0, po setovima 7:6 i 6:4 za iskusniji par.

Zanimljivo je da će u svom drugom finalu na Australijan openu Novak 2011. godine pobediti baš Endija Marija, a ubrzo nakon toga su se ponovo udružili i zaigrali dubl na mastersu u Majamiju.

Naredne 2007. godine je takođe Đoković zaigrao u dublu, i to u srpskom tandemu sa Jankom Tipsarevićem.

Ponovo je imao težak zadatak na startu, pošto su igrali protiv legendarnog dublaša iz Indije Leandera Paesa i Čeha Martina Dama. Ipak, uspeli su da uzmu set i izgubili sa 2:1, po setovima 7:6 (8:6), 4:6 i 6:3. Pritom su u prvom setu izgubili veoma tesan tajbrejk.

Ovo je bio i poslednji put da je Đoković igrao u dublu na bilo kom gren slem turniru. Već na Rolan Garosu 2007. godine stigao je do svog prvog polufinala u singlu na gren slemovima. Isto je tada ponovio i nedugo zatim na Vimbldonu, a na US openu potom igrao i u prvom finalu.

Inače na Australijan openu je debitovao 2005. godine, kada je u prvom kolu ubedljivo poražen od Marata Safina, kasnijeg šampiona. Pomenute 2007. je takođe u singlu poražen od kasnijeg šampiona, ali u osmini finala. Tada je to bio Rodžer Federer.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Fiorentina se oslobodila dvojice igrača

Fiorentina je pred kraj prelaznog roka u Turskoj uspela da se oslobodi dva igrača i da ih pošalje u...

POVEZANE OBJAVE