“DOMAĆINSKA” GRUPA A: Stari znanci srpske reprezentacije, Laka konjica 2.0 ponovo juri na Nemce

Tradicionalno je grupa A na najvećim fudbalskim takmičenjima posebno zanimljiva jer je u njoj smešten domaćin takmičenja. U ovom slučaju to je jedna od najvećih fudbalskih sila Nemačka, a njoj će se u uvodnoj fazi Evropskog prvenstva suprotstaviti Škotska, kao i našoj selekciji dobro poznate Mađarska i Švajcarska.

Nemačka

Čini se da je proletelo osamnaest godina od 2006. kada je Nemačka bila domaćin Svetskog prvenstva, kog se nerado sećamo, jer je nacionalni tim tadašnje Srbije i Crne Gore ispraćen pompezno, a onda doživeo debakl. Nadamo se da tako neće biti i ove godine sa izabranicima Dragana Stojkovića Piksija. Ali u kakvom raspoloženju i sa kavim očekivanjima veliko takmičenje dočekuje domaćin?

U veoma lošem, makar što se tiče rezultata u poslednje vreme. Pre godinu i po dana su na Svetskom prvenstvu ponovo u veoma kratkom roku naneli veliko razočaranje ljubiteljima fudbala u svojoj zemlji. Nakon što su postali svetski šampioni u Brazilu 2014. godine, na naredna dva Mundijala su ispadali u grupnoj fazi. U Kataru su završili kao trećeplasirani iza Japana i Španije, a navijači su posebno besni bili zbog ležernog pristupa igrača, što je bilo jasno vidljivo u utakmici prvog kola protiv Japana, kada su primili dva gola u završnoj fazi meča i izgubili nakon preokreta. Najveći hajlajt Pancera sa poslednjeg velikog takmičenja zato je verovatno način trčanja Antonija Ridigera prilikom kontranapada Japana, kada je arogantnim pristupom direktno omalovažio fudbalera Japana i nekadašnjeg igrača Partizana Takumu Asana, kao i čitav protivnički tim.

Nisu se Nemci proslavili ni na prethodnom Evopskom prvenstvu, pošto su takmičenje završili u osmini finala posle poraza od Engleske sa 2-0, nakon što su prethodno u grupi bili drugoplasirani, sa istim brojem bodova kao i trećeplasirani Portugal, u “grupi smrti” koju su činile još i Francuska i Mađarska, sa kojom ju je žreb ponovo spojio, pa će se sastati i u grupi A na predstojećem Euru. Na prethodna dva prvenstva, 2012. i 2016. ispadali su u polufinalima, od Italije odnsono Francuske, kada je krenuo strmoglavi sunovrat.

Nemačka je čak tri puta trijumfovala na prvenstvu Evrope, što joj je pošlo za rukom 1972, 1980. i 1996. godine. Ipak, od tada traje post kad je reč o peharima, iako su često bili u vrhu na najvećoj smotri evropskih selekcija. Svi u Nemačkoj nadaju se da će ovaj post kao i niz katastrofalnih rezultata biti prekinuti na domaćem terenu. Na Mundijalu 2006. godine nisu uspeli da podignu pehar, već su se okitili bronzom, ali su osam godina kasnije u Brazilu uspeli da trijumfuju po prvi put na nekom od najvećih takmičenja u ovom veku. Na Munijalu u Nemačkoj nisu uspeli da se popnu na krov sveta pred domaćom publikom, iako su postigli ubedljivo najviše golova na takmičenju, a ostaje da se vidi na kom nivou će im biti efikasnost sada. Sveukupno gledano Nemci su među najuspešnijim fudbalskim reprezentacijama, jer su 2014. svetski prvaci postali po četvrti put, uz pomenuta tri osvojena Evropska prvenstva. Do sada je 11 puta učestvovala na najvećim smotrama evropskog fudbala.

Vrhuška tamošnjeg Saveza i struka su napravili dobru uvertiru nekoliko meseci pred takmičenje, pošto je selektor Julijan Nagelsman, pomalo i neočekivano usled loših rezultata, produžio ugovor do 2026. godine, pa će sada na miru moći da se posveti pripremi tima i terenu. Tako će bivši trener Bajerna, Lajpciga i Hofenhajma predvoditi nacionalni tim svoje zemlje sve do kraja Svetskog prvenstva 2026. godine.

Najbolji strelac u istoriji ove reprezentacije je čuveni Miroslav Klose sa 71 pogotkom, dok je najviše nastupa za Nemačku seniorsku reprezentaciju zabeležio nekadašnji trener Partizana Lotar Mateus, koji je reprezentativni dres oblačio čak 150 puta.

Kapiten ove reprezentacije je igrač Barselone Ilkaj Gindogan, a u timu će se naći i njegov prethodnik, 38-godišnji Manuel Nojer, koji je na golu standardan još od Mundijala u Južnoj Africi, kada se silom prilika našao među stativama i zgrabio svoju priliku. Nedavno je objavljen spisak igrača na koje će Nagelsman računati.

Našim ljubiteljima fudbala će verovatno posebnu pažnju privući mladi vezista ove selekcije Aleksandar Pavlović, koji je ove sezone blistao u Bajernu, ali je i pored poziva ljudi iz FSS-a odabrao da nastupa za Pancere. Ipak, još uvek nije debitovao jer je imao peh sa bolešću u prethodnoj reprezentativnoj akciji, pa se očekuje da baš pred sam EURO ima vatreno krštenje, a biće zanimljivo koliku će šansu dobiti na samom takmičenju, pred publikom koju je ipak smatrao domaćom.

Škotska

Za Škotsku je i sam plasman na završnicu Evropskog prvenstva veliki uspeh, s obzirom na to da su u čitavom 21. veku od velikih takmičenja nastupili jedino na prethodnom Euru. Ipak, s obzirom na to da se radi o zemlji britanskog kraljevstva, jasno je da neće proći bez očekivanja i da valda velika euforija pred ovo takmičenje. Nade nikako nisu bez temelja, pošto je ova selekcija u usponu poslednjih godina. Pored toga što su ostvarili plasman na drugi uzastopni EURO, bili su veoma blizu da se plasiraju i na Svetsko prvenstvo u Kataru. Tada su u kvalifikacionoj grupi takođe, kao i sada, završili kao drugi, ali je to tada bilo dovoljno smao za baraž, a rezultatima postignutim u grupi su se izborili za prvi šešir na žrebu. Ipak, u odloženoj utakmici protiv Ukrajine, usled ratnog stanja u ovoj zemlji, Škotlanđani su poraženi sa 3-1, a plasman u Katar je kasnije izborila druga ostrvska država Vels.

Ovog puta su put za Nemačku izborili drugim mestom u kvalifikacionoj grupi A, u kojoj su osvojili sedam bodova, dva manje od prvoplasirane Španije. Sada su ponovo smešteni u grupu A, pa ostaje da se vidi da li će im doneti sreću kao u slučaju kvalifikacija.

Ovo im je inače četvrto učešće na Evropskim prvenstvima. Pored pomenute posldenje smotre evropskih selekcija, nastupili su i na dva uzastopna prvenstva – 1992. u Švedskoj i četiri godine kasnije u Engleskoj, ali su uvek završavali takmičenje u prvoj fazi.

Sa klupe ovu reprezentaciju predvodi Stiv Klark, nekadašnji trener Redinga i Vest Bromvič Albiona, koji ovu dužnost obavlja od 2019. godine, pa se iz toga jasno da zaključiti da su s njegovim dolaskom stigli i rezultati Škotlanđana.

Najistaknutiji pojedinac u istoriji ove reprezentacije svakako je Keni Dagliš- nekadašnji igrač i trener Liverpula – koji je odigrao najviše utakmica za škotski nacionalni tim (102) i postigao najviše golova (30), koliko je puta strelac u A reprezentaciji bio i Denis Lo.

Kapiten škotske selekcije je defanzivac Liverpula Endrju Robertson, dok najzvučnijim imenima obiluje vezni red ovog sastava, za koji se očekuje da će ga činiti i Skot Mektominej iz Mančester Junajteda, Džon Mekgin koji je bio hit sa Aston Vilom ove sezone u Premijer ligi, kao i Rajan Kristi iz Bormuta ili legenda Seltika Kalum Megregor.

Mađarska

Davno je prošlo vreme čuvene mađarske Lake konjice Ferenca Puškaša, Šandora Kočiša i ostalih fudbalskih superstarova davnih fudbalskih vremena, koja je ostvarila velike uspehe sa ovom selekcijom na najvećim takmičenjima. Ipak, i pre ovih čuvenih fudbalera, od samih početaka međunarodnog fudbala, ova selekcija je bila važan činilac svetskog fudbala.

Već na svom drugom učešću na Svetskim prvenstvima dogurali su do finala 1938. godine u Francuskoj, a isti uspeh su ponovili i na prvom posleratnom Mundijalu u Švajcarskoj 1954. godine. Na Evropskim šampionatima su imali ipak nešto slabije rezultate za to vreme, pošto im je najviši domet bilo polufinale 1964. u Španiji i osam godina kasnije u Belgiji, što su im jedina značajnija ostvarenjima kada je reč o Euru do današnjeg dana.

Zapravo bi osvojeno prvo mesto u grupi i plasman u osminu finala prvenstva 2016. godine mogao da se nazove velikim uspehom, uzevši u obzir rezultate poslednjih decenija, pošto ovaj nacionalni tim dugo nije predstavljao nikakav faktor u evropskom fudbalu. Čak i pored teškog debakla u osmini finala i poraza od Belgijanaca sa 4-0. Mađarima je to, verovali ili ne, bilo prvo učešće na prvenstvima Evrope od 1972. godine! Nakon toga su vezali i drugo uzastopno učešće na poslednjem prvenstvu, ali su tada završili takmičenje u grupnoj fazi, već pomenutoj grupi “smrti” u kojoj su završili iza Nemačke, Francuske i Portugala. Na Svetskim prvenstvima nisu učestvovali od 1990. godine nijednom.

Tokom 2022. godine Mađarska je bila pravi hit evrospkog fudbala i privukla pažnju sportske javnosti kakvu dugo nije. Ponovo se, kao i na poslednjem Evropskom prvenstvu nešto ranije, našla u grupi smrti – i to čini se najgoroj mogućoj – ovog puta u A diviziji Lige nacija – za koju su ranije izborili plasman – a koju su još činile Italija, Nemačka i Engleska! Svi su Mađare unapred otpisivali, ali je njima tek u samom finišu izmaklo prvo mesto i plasman na završni turnir. Presudan je bio poraz u poslednjem kolu od Italijana na “Puškaš Areni”, iako im je bio dovoljan samo remi za prvo mesto u grupi. Jedino su Italijani uspeli da ih poraze i to oba puta, Nemce su jednom savladali a jednom remizirali sa njima, dok se zemlja kolevke fudbala Engleska provela užasno, pošto je doživela dva poraza od Mađarske, a posebno je bolan bio onaj na domaćem terenu u Vulverhemptonu, kada je domaćin demoliran sa 4-0! Da li će se Laka konjica 2.0 ponovo pokrenuti i još jednom ugroziti Nemačku?

Ovu ekipu sa klupe predvodi Italijan Marko Rosi od 2018. godine. On je trenersku karijeru započeo u rodnoj zemlji, ali je afirmaciju stekao u Honvedu, što ga je preporučilo i za selektorsko mesto, a to je u potpunosti opravdao. Poslednji klub koji je vodio pre preuzimanja mađarske reprezentacije bila je slovačka Dunajska Sreda.

Da li treba posebno naglašavati ko je najbolji strelac u istoriji ove reprezentacije? Pogodili ste – to je Ferenc Puškaš, koji je 84 puta tresao mreže u reprezentativnom dresu. Najviše utakmica je za Mađarsku odigrao još uvek aktivni Balaš Džudžak, koji je sakupio 109 nastupa, ali se oprostio 2022. godine od reprezentacije u novembru, u utakmici protiv Grčke.

Aktuelni kapiten i predvodnik ove selekcije na terenu u svakom smilsu je 23-godišnji fudbaler Liverpula Dominik Soboslaj, koji se vrha evrospkog fudbala domogao blistavim partijama u Red Bulovim timovima – prvo u Salzburgu, a zatim u Lajpcigu.

O da, Mađarska se domogla vize za Nemačku tako što je osvojila prvo mesto u kvalifikacionoj grupi G, preko koje je plasman u završnicu izborila i Srbija.

Švajcarska

Sa Mađarima nismo uspeli da se izborimo za prvo mesto u grupi kvalifikacija, ali nam ipak ne ostaju u lošem sećanju, za razliku od Švajcaraca. Konačno se ova reprezentacija neće naći u grupi sa Srbijom na jednom velikom takmičenju, pa ćemo se moći okrenuti isključivo sportu tokom prvenstva.

Švajcarci su mnogo više uspeha u ovom veku imali na Svetskim prvenstvima, poštu su nastupili na poslednjih pet Mundijala, od kojih samo 2010. u Južnoj Africi nisu prošli grupnu fazu. U tome su nažalsot uspevali i na poslednja dva prvenstva sveta u Rusiji i u Kataru, kada su završavali u grupama ispred naše reprezentacije. Pritom su Orlovi na oba prvenstva dolazili do vođstva u međusobnim duelima, ali su na kraju gubili, uz pregršt provokacija od strane njihovih najboljih fudbalera, kojima definitivno nije mesto na sportskim terenima. Nažalost, iako su poput Mađara, u kvalifikacijama za predstojeći EURO, završavali ispred nas, to je u oba slučaja tada značilo i eliminaciju.

Na Evropskim prvenstvima su takođe u uzlaznoj putanji, pošto su najviše uspeha doživeli na poslednjem, kada su dogurali do četvrtfinala. Tada su u osmini finala izbacili svetske prvake Francuze nakon penala, a kasnije poraženi na isti način od Španije. I na prethodnom prvenstvu u Francuskoj 2016. došli su do nokaut faze, ali su tada zaustavljeni u osmini finala od Poljske, pogađajte – posle penala.

Podsetimo, Švajcarska je ne tako davno bila i domaćin smotre najboljih evropskih selekcija zajedno sa Austrijom, ali se na domaćem terenu te 2008. godine nisu proslavili i eliminisani su u prvoj fazi, kao i četiri godine ranije u Portugalu. U 20. veku su samo jednom nastupili na Euru i to 1996. godine u Engleskoj, kada su eliminisani takođe u grupi.

Od 2021. godine selektor ove selekcije je Murat Jakin, koji je karijeru mahom gradio u raznim švajcarskim klubovima, a jednu sezonu je proveo i kao trener moskovskog Spartaka.

Najbolji strelac u istoriji Švajcarske A reprezentacije je Aleksandar Frei sa 42 gola, dok je najviše utakmica odigrao Granit Džaka, inače aktuelni kapiten, koji je nakon dugogodišnjeg staža u Arsenalu ove sezone igrao za šampionski Bajer Laverkuzen. Velikog aduta u odbrani imaće u liku defanzivca Mančester Sitija Manuela Akanjija.

Švajcarci su se plasmana na EURO domogli kroz Grupu I kvalifikacija, u kojoj su završili kao drugoplasirani – iza Rumunije, a ispred Izraela, Belorusije, tzv. Kosova i Andore.

Raspored utakmica

Prvenstvo će 14. juna biti otvoreno duelom između domaćina Nemačke i Škotske, koji će se odigrati u Minhenu od 21 sat.

15. jun:

  • Mađarska – Švajcarska (Keln, 15.00)

19. jun:

  • Nemačka – Mađarska (Štutgart, 18.00)
  • Škotska – Švajcarska (Keln, 21.00)

23. jun:

  • Švajcarska – Nemačka (Frankfurt, 21.00)
  • Škotska – Mađarska (Štutgart, 21.00)

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Lo Selso doneo Betisu važnu pobedu (VIDEO)

Fudbaleri Betisa pobedili su večeras na svom terenu u Sevilji Hetafe 2:1, u zaostalom meču trećeg kola španske Primere. Oba...

POVEZANE OBJAVE