TO JE NAŠA GRUPA C: Srbija sa dva stara znanca i jednom velesilom!

Fudbaleri Srbije, posle 24 godine čekanja, ponovo će igrati na Evropskom prvenstvu.

Orlovi su kao drugi u kvalifikacionoj grupi izborili plasman na turnir u Nemačkoj.

Voljom žreba, ekipa selektora Dragana Stojkovića svrstana je u grupu C. Rivali su nam finalista prošlog EP Engleska, a potom Danska i Slovenija.

Naš tim vredi 338.9 miliona evra i nalazi se na 33. mestu FIFA rang liste. Kao prve zvezde ističu se Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović kao uzdanice u napadu. Uz Luku Jovića i druge navalne igrače. Napadač Juventusa vredi 65 miliona evra. Potom sledi dvojac iz Al Hilala, Sergej Milinković Savić 35 miliona i Mitrović sedam miliona manje. Računajući njih, ukupno desetorica imaju veću vrednost od 10 miliona evra. A među njima nije kapiten i rekorder Dušan Tadić.

Prvi meč na šampionatu, naš tim igra protiv Gordog Albiona 16. juna i tako otvaraju takmičenje u Gelzenkirhenu. Stadionu koji ne pamtimo po lepom, zbog poraza 6:0 na Mundijalu 2006. godine protiv Argentine. Prema podacima nemačkog sajta Transfermarkt, sa Englezima nismo igrali nijedan duel od osamostaljenja 2006. godine, a ni pre toga.

Biće ovo prvi zvanični susret A timova, pošto su igrači do 21 godine izgubili od Engleza sa ogromnih 9:1 i 3:0 u kvalifikacijama za EP tog uzrasta. Englezi su trenutno 4. selekcija sveta koja je na Mundijalu u Kataru izgubila u četvrtfinalu od Francuske 2022. godine. Ali i finale prošlog EP protiv Italije godinu ranije.

Nacionalni tim Engleske, prema sajtu Transfermarkt vredi 1.47 milijardi evra. Petorici igrača je vrednost veća od 100 miliona evra. Zvezdi Reala Džudu Belingemu (180). Potom najboljem igraču Premijer lige za 2024. godinu Filu Fodenu (130). Bukajo Saka vredi 130 miliona, a Hari Kejn i Deklan Rajs po 110. Oni su tim koji je popunjen na svim pozicijama i ima još imena koja bi Geret Sautgejt mogao staviti na spisak. Poput Olija Votkinsa, Ajvana Tonija,  Džona Stonsa, Konora Galagera, Kajla Vokera i drugih.

U međuvremenu je objavio širu listu igrača.

Sa Danskom se dobro poznajemo. Oni su umesto tada SFR Jugoslavije 1992. godine otišli na EP i osvojili ga kao zamena. Do sada smo odigrali tri susreta od 2006.  i osamostaljenja, a sve ih izgubili. Poslednji prijateljski 3:0 na početku mandata Dragana Stojkovića na klupi Srbije.

Danci su slavili i 3:1 i 2:0 u mečevima kvalifikacija za EP 2016. godine. Trenutno su 21. selekcija sveta. Sa njima, Španijom i Švajcarskom igraćemo posle šampionata u Nemačkoj u  A diviziji Lige nacija. Njihova ekipa vredi 368.5 miliona evra. Najvredniji igrač na tržištu je zvezda Mančester Junajteda Rasmus Hojlund sa 65 miliona evra. Od zvučnijih imena, tu su Pjer Emil Hejbjerg (Totenhem), Kristijan Eriksen (Junajted), Jusuf Poulsen (Lajpcig) i drugi. I oni su takođe objavili spisak i konačnu listu 26 igrača za EP.

Oni su nam rival u trećem kolu, 25. juna od 21 čas u Minhenu.

Sa Slovenijom smo igrali nedavno u B diviziji Lige nacija. Orlovi su slavili 4:1 u Beogradu. U gostima je bilo 2:2. Susreli smo se u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012. godine. Tada je u Beogradu bilo 1:1 dok smo poraženi 1:0 u gostima i tako je izostao baraž.

Prva zvezda tima je golgeter Lajpciga Benjamin Šeško za koga se interesuju već veliki evropski klubovi.  On je najvredniji igrač reprezentacije sa procenjenih 40 miliona evra na tržištu. Jan Oblak (Atletiko) vredi 30 miliona.

Iznenađujuću cifru od vrednosti više od 10 miliona prelazi i defanzivac Udinezea Luka Bijol. Od napadača u konkurenciji će biti i Andraž Šporar iz Panatinaikosa. Tim Slovenije je na 57. mestu FIFA rang liste.

Protiv Slovenije igramo meč drugog kola 20. juna od 15 sati u Minhenu. 

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Borac poražen u još jednom pripremnom meču sa ABA ligašem

Košarkaši Borca iz Čačka odigrali su treći pripremni meč pred početak ABA lige. Posle pobede nad Jenisejem i poraza...

POVEZANE OBJAVE