GRUPA E: Belgija i Ukrajina viđeni za prolaz

Na papiru možda i najnezanimljivija grupa na EURO 2024 u kojoj će Belgija biti aposlutni favorit za prvo mesto.

Pored Belgijanaca, tu su i Ukrajina, Slovačka i Rumunija.

BELGIJA

Možda i najbolja generacija u istoriji belgisjog fudbala se praktično oprašta sa ovim prvenstvom. Ovo će im biti poslednja šansa, da se u ovom sastavu, okite titulom pošto su na prethodnim prvenstvima razočarali.

Selektor je Domeniko Tedesko koji je napravio hrabar potez i odrekao se Tiba Kurtoe. Glasine kažu da su loši međuljudski odnosi u ekipi glavni razlog neočekivanih ispadanja na prošlim šampionatima.

Belgijancima je ovo 7. učešće na Evropskom prvenstvu, a najbolji rezultat su ostvarili na drugom prvenstvu – 1980. godine kada su poraženi u finalu od Zapadne Nemačke 2:1.

Na poslednjem šampionatu su poraeni u 1/4 finalu od Italije 2:0.

UKRAJINA

Zemlja koja je već dve godine u katastrofalnom ratu, ali njihove reprezentacije su učesnici velikih takmičenja.

Ukrajina ima sastav sa mnogo zanimljivih igrača koji su veoma vredni na fudbalskom tržištu i mogli bi da budu jedna od onih reprezentacija koje bi iz drugog plana mogli da naprave dobar rezultat. Predvodi ih selektor Sergej Rebrov.

Od samostalnosti ovo im je četvrti nastup na EURO, i to četvrti uzastopni. Najbolji rezultat su napravili na poslednjem prvesntvu kada su ispali u 1/4 finalu od Engleske porazom 0:4.

SLOVAČKA

Ekipa Slovačke je sastav bez velikih zvezda koje predvodi italijanski trener Francesko Kalcona.

Igrači sa najvećim rejtingom su igrač PSŽ-a Milan Škrinjar kao i Stanislav Lobotka, fudbaler Napolija, ali ono što je najveća snaga Slovaka je dobar timski duh.

Ovo im je treće učešće na Evropskim prvenstvimai to treće uzastopno. Najbolji rezultat su imali 2016. godine kada su ispali u 1/8 finala od Nemačke 0:3.

RUMUNIJA

Rumija u poslednjih 15 godina nije redovan učesnik velikih fudbalskih takmičenja. Na EURO 2024. su uspeli da se plasiraju pošto su propustili poslednji šampionat.

Predvodi ih selektor Edvard Jordanesku, a kao i Slovačka, nemaju velikih zvezda kao na primer kao što su imali u erama Georgija Hadžija ili Adrijana Mutua.

U istoriji nisu imali mnogo uspeha na evropskim prvenstvima. Ovo će im biti sedmo učešće i samo su jednom prošli grupu – 2000. godine kada su ispali od Italije 2:0.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

PRE GOSTOVANJA ZVEZDE: Olimpijakos pobedio, posebno veče za Printezisa (VIDEO)

Košarkaši Olimpijakosa trijumfovali su protiv Makabija sa 84:83 u prijateljskoj utakmici. Gde je izraelski tim kontrolisao tok susreta u drugoj...

POVEZANE OBJAVE