GRUPA F: Portugal favorit, Kviča cilja iznenađenje

U poslednjoj grupi za EURO 2024 se nalazi jedan od favorita i šampion iz 2016. godine Portugal. Pored selekcije Roberta Martineza u grupi se nalaze Turska, Češka i debitant Gruzija.

PORTUGAL

Ekipa Portugala, predvođena Kristijanom Ronaldom, pokušaće da ponovi uspeh od pre 8 godina iz Francuske kada su se okitili titulom.

Prepuni su zvezda i gotovo da mogu da naprave dve podjednake postave. Najjači su na sredini terena, ali ni u odbrani ne zaostaju i svi igrači su im članovi najboljih evropskih klubova.

Portugalu je ovo 9. učešće na Evropskim prvenstvima, a 8. uzastopno. Poreed titule imaju jedno finale, tri polufinala i jedno četvrtfinale. Uvek su prolazili grupnu fazu, a to je najmanje što se očekuje i sada.

Na poslednjem Evropskom prvenstvu su ispali u 1/8 finala od Belgije 0:1.

ČEŠKA

Češka je jedan od velikana Evropskih prvenstava. Dolaze na EURO posle sezone u kojoj su češki timovi imali sjajnu sezonu u evropskim kupovima.

Nemaju velikih zvezda, ali neretko Česima igrači postanu zvezde baš posle nastupa za reprezentaciju.

Od osamostaljenja nisu propustili nijedan šampionat. Kao Čehoslovačka su osvojili titulu 1976. godine u Beogradu kada je nastala čuvena “Panenka”. Dvadeset godina kasnije su izggubili finale na Vembliju od Nemačke. Od tada su imali jedno polufinale 2004 godine, kao i dva četvrtfinala.

Na poslednjem su poraženi upravo u 1/4 finalu od Engleske 0:1.

TURSKA

Ekipa Vinćenca Montele plasirala se treći put uzastopno na Evropsko prvenstvo i predviđa im se da bi ovoga puta mogli da prođu grupu.

Najviše pažnje će biti usmereno na mladu zvezdu Real Madrida Ardu Gulera od kojeg se mnogo očekuje. Od poznatijih igrača u timu italijanskog selektora je veznjak Intera Hakan Čalhanoglu.

Turska se do sada plasirala 6 puta na šampionat, a prvi put su se pojavili 1996. godine. Najbolji rezultat im je kada su 2008. godine došli do polufinala. Na poslednjem šapionatu su zabeležili sva tri poraza i zvanično su bili poslednjeplasirana ekipa.

GRUZIJA

Debitant na Evropskim prvenstvima stiže kao autsajder, ali ne baš i neko čiji bi prolaz grupe bio iznenanđenje.

Talentovana generacija gruzijskih fudbalera predvođena je zvezdom Napolija Kvičom Kvarackelijom.

Selektor im je nakadašnji francuski fudbaler Vili Sanjol.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Zaboravljeni košarkaš Partizana potpisao za bugarski klub

Nekadašnji centar Partizana Obrad Tomić novi je košarkaš bugarskog Akademika iz Plovdiva, u kom je već igrao ranije. Tomić...

POVEZANE OBJAVE