Kome više verujete – istoriji ili kvotama? Ovo su selektori sa najviše evropskih uspeha!

Četvorica veličanstvenih ili neko peti – ko je selektor koji će predvoditi reprezentaciju do pehara?

Evropsko prvenstvo startuje, što znači da ćemo za tačno mesec dana saznati ko je novi (ili možda stari?) šampion kontinenta.

Jasno je da nas čeka pravi fudalski spektakl i već sada se zna ko su glavni favorite za osvajanje trofeja, ali ono što je posebno interesantno jeste da se među 24 selektora koja se nalaze u Nemačkoj nalaze i neki koji dobro znaju kako je biti najbolji na Starom kontinentu.

Četvorica su sa klubom osvajali Ligu šampiona i tako se upisali u istoriju evropskog fudbala, a dvojica su kao reprezentativci osvojili Evropsko prvenstvo. Da li mogu ponoviti uspeh kao selektori?

Ronald Kuman je 1988. godine sa Holandijom pokorio Evropu, a iste godine je sa PSV-om osvojio tadašnji Kup evropskih šampiona. Četiri godine kasnije ponovio je uspeh sa Barselonom, koja je njegovim golom savladala Sampdoriju i postala prvi osvajač novoformirane Lige šampiona. Reklo bi se da Kuman ima pobednički mentalitet, a da li sada može ponoviti istu stvar?

Holandija nije među pet favorita za titulu, ali “lale” se svakako imaju čemu nadati.Bukmejkeri donose kvotu 17 na Holandiju kao šampiona Evrope.

Sa osvojenim Svetskim prvenstvom 2018. godine Didije Dešam je selektor sa najvećom reputacijom na ovom Evropskom prvenstvu. Dve godine pre tog uspeha malo mu je nedostajalo da “trikolorima” donese i evropsko zlato kao selektor, što mu je pošlo za rukom kao igraču 2000. godine. Ne smemo zaboraviti da je bio evropski prvak sa Olimpikom iz Marseja 1993, kao i tri godine nakon toga kada je Juventus osvojio Ligu šampiona. Kao trener osvajao je domaće trofeje, a najbliži “ušatom” pehar bio je 2004. godine kada je kao strateg Monaka poražen u velikom finalu.

Jedan stepenik mu je nedostajao i da se popne na evropski tron 2016. godine u Francuskoj i sada će imati novu priliku za popravni. A, da li će je iskoristiti? Kvota na trijumf Francuske je 5.00, što znači da se nalaze na drugom mestu liste favorite.

Najegzotičnije ime među selektorima na EURO 2024 je Silvinjo. Legendarni Brazilac je uspeo da odvede Albaniju na završni turnir u Nemačku i tako napravio najveći uspeh u dosadašnjoj trenerskoj karijeri. U vreme dok je igrao bio je važan šraf u reprezentaciji Brazila, a najbolje partije pružao je u dresu Arsenala i Barselone. Sa španskim klubom je dva puta bio najbolji u Evropi, 2006. i 2009. godine.

Teško je očekivati da može Albaniju da odvede do samog kraja, pogotovu u grupi gde su još Španija, Italija i Hrvatska, tako da bi prolazak grupe bio ravan čudu. Kvota da Albanija prolazi grupu je 4.30.

Četvrti selektor koji je u igračkim danima bio šampion Evrope je Vili Sanjol, strateg Gruzije. Bivši reprezentativac Francuske sa Bajernom je 2001. godine osvojio Ligu šampiona, a svoje iskustvo iz igračke karijere sada prenosi na gruzijske fudbalere.

Malo ko može i pomisliti da Gruzijci mogu osvojiti EURO, pa ipak – tu je kvota 500. Ako biste možda radije išli na neku verovatniju opciju, onda je tu kvota 2.30 da prolaze grupnu fazu.

Dakle, Kuman, Dešam, Silvinjo i Sanjol su kao igrači prošli putem koji vodi do evropskog trona, a mogu li to i kao selektori, saznaćemo na kraju Evropskog prvenstva. Do tada – istražite SPECIJAL IGARA u Meridianu, ali ne zaboravite da se pre toga registrujete na meridianbet.rs sajtu ili mobilnoj aplikaciji i preuzmete fantastičan BONUS DOBRODOŠLICE od 4.000 DINARA I TO POTPUNO BESPLATNO!

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Mrkela pred Benfiku: Da se ponovi 1984.

Crvena zvezda počinje svoju ovogdišnju avanturu u Ligi šampiona u četvrtak od 18.45 časova protiv Benfike na stadionu Rajko...

POVEZANE OBJAVE