SEĆATE GA SE? Napadač koji je nekada oduševio na Evropskom prvenstvu potpisao za niželigaša!

Generacija fudbalske reprezentacije Španije s kraja prve i početka druge decenije je za sada bez dileme najuspešnija u ovom veku.

U periodu od 2008. do 2012. godine vezali su dve uzastopne titule na Evropskom prvenstvu, a između toga su trijumfovali i na Mundijalu u Južnoj Africi.

Sve je počelo na Euru 2008. godine u Austriji i Švajcarskoj, pod vođstvom Luisa Aragonesa, a u timu su se tada, pored superstarova kao što su Kasiljas, Ćavi, Inijesta, Fernando Tores, David Vilja, Fabregas, Pujol… našli i neki fudbaleri koji nisu tako velika imena, ali su odigrali važne uloge.

Jedan od njih bio je tadašnji zadnji vezni Viljareala Markos Sena, a drugi napadač Majorke Dani Guiza.

On je zavredeo poziv u reprezentaciju kao tadašnji najbolji strelac sezone u La ligi sa 27 golova. Bio je alternativa strašnom napadačkom tandemu Tores-Vilja, ali je uspeo da iskoristi svaku šasnu i da se i sam proslavi.

Golom i asistencijom tada je eliminisao već u grupi tadašnjeg aktuelnog šampiona Grčku, a potom je bio strelac i u polufinalu protiv Rusije, koja je tada imala odličnu reprezentaciju, ali nedovoljno dobru za Furiju, pa je poražena sa 3-0.

Zaigrao je Guiza i u finalu protiv Nemačke, zamenivši u završnici strelca odlučujućeg gola Fernanda Toresa.

Usledio je, za tadašnje prilike, veoma skupocen transfer u Fenerbahče vredan 14.000.000 evra, gde je prešao upravo na zahtev Aragonesa, koji mu je pružio šansu i u nacionalnom timu.

Ubrzo je ipak usledio pad u karijeri, ali Guizi se i dalje igra fudbal, pa je juče potpisao za španskog šestoligaša Rotenju, iako će uskoro napuniti 44 godine.

Prethodno je igrao još za Hetafe, Sero Portenjo, Kadiz, kao i za još nekoliko niželigaša – Sanlukenjo, Rotu, Alhaidu.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

ŠARIĆ PRED MEČ ODLUKE: Ne možeš ove turnire da prođeš bez malo sreće

Košarkaši Hrvatske nadomak su plasmana na Olimpijske igre u Parizu. Večeras igraju odlučujuću utakmicu protiv domaćina kvalifikacija Grčke. Trijumfovali su...

POVEZANE OBJAVE