Ko selektuje reprezentaciju SAD? Selektor izgleda ne

Nedavno je Kavaja Lenarda u reprezentaciji SAD, koja će nastupati na Olimpijskim igrama, zamenio bek Bostona Derik Vajt.

Ovo je bilo pomalo neočekivano, pošto ni naknadno šansu nije dobio Vajtov saigrač i MVP finala NBA lige Džejlen Braun.

Braun je protest i nezadovoljstvo izrazio putem Tvitera, optuživši kompaniju “Najki” da je vršila pritisak u izboru igrača. Međutim, ko zapravo sastavlja reprezentaciju SAD?

Selektor je Stiv Ker, dok su mu pomoćnici Tajron Lu i Erik Spolstra, a mnogi se šale da su zapravo pomoćnici kvalitetniji treneri od samog selektora.

Međutim, prema izjavi Grenta Hila, direktora reprezentacije, koji se oglasio povodom Braunovih protesta, može se zaključiti da zapravo selektor i nema neku ulogu u selektovanju tima.

Dobijate 12 mesta i morate da izgradite tim. Jedna od najtežih stvari je izbaciti ljude sa spiska, pogotovo čiji sam obožavalac i koga jedva čekam da gledam tokom sezone i plej-ofa. Momcima koji su bili MVP finala, koji su bili deo programa, osvojili zlatne medalje, oni koje poštujem. Divm im se i uživam da ih gledam. Odgovornost koju imam da sastavim tim, moram da odaberem igrača koji će nam pružiti najbolju priliku za uspeh i koji nam odgovara. Dokle god da teorije postoje, one su samo to, ali tu je moja odgovornost. Teško je razgovarati sa ljudima i reći da nisu u timu. Pokušavam da sastavim prave delove koji se uklapaju i koji nam daju šansu za pobedom, rekao je Hil, potvrdivši da je konačna odluka njegova.

Poznato je da je NBA liga igrača i da treneri nemaju autoritet kao u Evropi, ali zapravo ova izjava potvrđuje da nije mnogo drugačije ni u samoj reprezentaciji.

SAD je prvi protivnik Srbije na Olimpijskim igrama u Parizu, ali se pre toga naši košarkaši sastaju sa Drim timom za tri dana na turniru u Abu Dabiju.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Kvinsi Miler ima novi klub

Nekadašnji košarkaš Crvene zvezde Kvinsi Miler novi je košarkaš filipinskog San Migel Birmena. On u ovaj klub prelazi iz...

POVEZANE OBJAVE