Embid tvrdi da je želeo da igra za drugu reprezentaciju, ali se nešto tu ne uklapa

Džoel Embid, MVP NBA lige pretprošle sezone, zaigrao je ovog leta za reprezentaciju SAD, iako je iz Kameruna, a postojala je i mogućnost da nastupa za Francusku.

On je o tome govorio za “Njujork tajms”.

Bilo je teško. Imao sam priliku da igram za otadžbinu, Kamerun, koji volim, za SAD, gde živim već 14 godina, kao i Francusku, gde mi živi brojna rodbina. Osećao sam da su me malo požurili da donesem odluku. Želeo sam da uzmem koliko god je vremena moguće i nije pomoglo što je Francuska postavila ultimatum da moram da donesem odluku do određenog datuma. S druge strane, iz SAD su mi rekli da uzmem koliko god mi je vremena potrebno, da bi voleli da igram za njih, ali da je u redu ako donesem drugačiju odluku, objasnio je Embid, pa istakao šta je bio prvi izbor:

Opšte je poznato da mi je Kamerun bio prvi izbor i da su se kvalifikovali, igrao bih za otadžbinu, rekao je centar FIladelfije.

Ipak, Kamerunci su imali šansu da se plasiraju na Igre ovog leta pošto su dogurali do polufinala kvalifikacionog turnira u Rigi. Više nego jasno je da Embid u slučaju plasmana ne bi mogao da zaigra za njih, jer je već ranije doneo odluku. Štaviše, da je igrao u kvalifikacijama, šanse da Kamerun bude druga afrička selekcija na najvećoj smotri sporta ne bi bile toliko nerealne.

Na odluku da ne zaigra za Francusku uticali su i odnosi sa matičnom zemljom.

Imao sam priliku da razgovaram sa predsednikom Francuske o svemu što se dešava i rekao sam mu da me jedna stvar mori, a to su odnosi između Francuske i Kameruna, afričkih zemalja generalno. Mnogo toga se dešava. Ima mnogo protivljenja kada je u pitanju izbacivanje Francuza, jer su godine ugnjetavanja ostavile duboke tragove. Takvo je moje razmišljanje. Moja porodica još uvek živi u Kamerunu, i ne želim da ih izložim riziku. Želim da budu sigurni, a odnosi između Francuske i Kameruna, ili Afrike uopšte, nisu dobri, konstatovao je Embid.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

DANSKA U PROBLEMU PRED SRBIJU: Pozvan novi igrač

Za dva dana se fudbalska reprezentacija Srbije sastaje sa Danskom na gostujućem terenu, u sklopu Lige nacija. Dragan Stojković...

POVEZANE OBJAVE