Pešić govorio o trenutnoj formi reprezentacije i očekivanjima od prve faze Igara

Košarkaška reprezentacija Srbije savladala je Japan u Beogradskoj areni, u pretposlednjoj pripremnoj utakmici za Olimpijske igre.

Svoje utiske nakon utakmice izneo je selektor Svetislav Pešić.

Dobra odluka u izboru protivnika u ’regular season’, da u ovoj fazi priprema imamo još jednu utakmicu. Da, kada dođemo u Lil kreće ’plej-of’. Boljeg protivnika ne bismo našli u ovom momentu. Japan nije SAD, ali ne znamo kakva je situacija sa ostalim protivnicima. Sve su to ekipe koje nas očekuju u Lilu, koje igraju napad iz tranzicije, dobro napadaju iz trčanja, u ranim šutevima i pikovima. Zato izbor protivnika nije mogao da bude bolji. Što se tiče ukupnog utiska, zadovoljni smo sa publikom koja je došla u lepom broju, videlo se da se publika zaželela reprezentativne košarke. Mi smo ponekada prihvatali ovo kao prijateljsku utakmicu, nekad smo igrali za publiku, nekad za rezultat, rekao je selektor Srbije.

Ipak…

Već će protiv Grčke morati da bude drugačije, pre svega da dignemo odbranu. Momci nisu baš pažnju obratili na odbranu, a ovo što je Japan uradio u životu nisam video. Šutirali su preko 40 puta, ubacili 20. Ne mogu da kažem da se mi nismo zalagali, ali moraćemo da dignemo nivo odbrane protiv Grčke. Bilo je dobre saradnje dva i tri igrača, što smo popravili u odnosu na prethodne utakmice koje smo odigrali. Videli ste da još nismo u fizičkom stanju za turnir kakve su Olimpijske igre, pogotovo protiv rivala koji nas čekaju tamo, Portoriko i Južni Sudan koji su dobri u tranziciji i individualno jaki. Mi moramo da preuzmemo sudbinu u svoje ruke kako bismo došli do pobeda koje mi želimo u grupnoj fazi, smatra Pešić.

Objasnio je i svoju izjavu da još uvek naša selekcija nije u optimalnoj formi.

To je zato što smo imali puno izostanaka, povreda, štednje, putovanja… Bogdan nije deset dana uopšte mogao da trenira, nije odigrao dve utakmice, ali večeras je odigrao jako dobru utakmicu u oba smera, pre svega u odbrani. Čestitao sam mu pred igračima zato što je pokazao kako se spušta u stav. Ne kažem da ostali to nisu uradili, ali je on pokazao kako treba. Našao je balans između odbrane i napada. Odmah se primetilo ako se neko šlepao u odbrani, to smo videli večeras. U napadu ponekad možeš da igraš sa dvojicom igrača, ponekad trojicom da bi držao balans u igri. Lakše je uigrati se u napadu, a mnogo teže u odbrani. Siguran sam kada dođu utakmice na turniru da će se podići agresivnost, priprema i fokus, veruje Pešić.

O očekivanjima od prve faze na Igrama selektor kaže:

Teško je da možemo da očekujemo da ćemo da budemo prvi. Amerikanci su favoriti u svakom smislu. Mi moramo da gledamo da dobijemo utakmice u kojima smo mi favoriti. Videli ste kako je Južni Sudan odigrao protiv SAD, to su sve igrači rođeni u Americi i ništa nije slučajno. Znam šta pričaju ovi po kafićima, kako ja tražim samo izgovore. Ja samo ne pričam sve, jer nemam obavezu da kažem sve. Moramo da budemo spremni za jake rivale u našoj grupi. Drugo mesto je važno, a još važnije je da budemo najbolji drugi tim. Prvo treba da se kvalifikujemo. Trener sam i moram da gledam realno situaciju. Neću da skačem i ljubim sve oko sebe, da pokazujem tri prsta ako bude dobro, niti da padam u depresiju ako ne bude. Samo moramo da budemo realni, da znamo gde smo, ističe selektor Srbije.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

OPROBAN RECEPT: Partizan angažovao zamenu za Markovića, uz veliku pogodnost!

Fudbaleri Partizana u nastavku szeone biće jači za mladog Mihajla Ilića, koji se vraća nakon šest meseci, kao pozajmljeni...

POVEZANE OBJAVE