Protivnik Srbije na Igrama ipak ostao bez bivšeg NBA igrača!

Košarkaška reprezentacija Srbije stigla je u Francusku, gde u nedelju, utakmiciom protiv SAD, započinje nastup na Olimpijskim igrama.

Tri dana kasnije sastaće se sa Portorikom, dok poslednji meč u grupnoj fazi igra 3. avgusta protiv Južnog Sudana, čiji selektor Rojal Ajvi je objavio konačan spisak košarkaša za najveće takmičenje.

Sada je jasno da jedini afrički predstavnik na Igrama ipak neće moći da računa na Tona Mejkera, koji je čekao dozvolu FIBA do poslednjeg momenta. Ipak, očigledno je nekadašnji povremeni reprezentativac Australije i 10. pik sa NBA drafta nije dobio.

FIBA je striktna po ovom pitanju i ne dozvoljava promenu nacionalnog tima čak iako je košarkaš prethodno nastupao za juniorsku selekciju druge zemlje, ali postoji izuzetak u slučaju da to može dovesti do popularizacije i napretka košarke.

Takav je izuzetak dozvoljen Eriku Gordonu, koji je zaigrao za Bahame uprkos ranijem nastupu za SAD, ali ovog puta to nije bio slučaj, što je pomalo čudno s obzirom na to da se radi o afričkoj selekciji, gde je košarka ubedljivo najmanje razvijena.

Podsetimo, prethodno je i NBA košarkaš Bol Bol otkazao učešće iz privatnih razloga, iako je najvećim delom bio sa ekipom i odigrao neke pripremne mečeve.

Predvodnici ekipe tako ostaju, kao i na Svetskom prvenstvu, novi plej Partizana Karlik Džons, koji je privukao pažnju svetske košarkaške javnosti i postoji mogućnost da skrene ka NBA ligi, Marijal Šajok koji je nekada igrao za Fener i takođe blistao tokom pripremnog perioda, kao i novi centar Makabija Venjen Gejbrijel. Tu je i mladi centar Kaman Maluah, kome se predviđa jedno od najviših mesta na NBA draftu naredne godine.

Na spisku se nalaze sledeći košarkaši:

Džekson Makoj, Piter Džok, Majok Deng, Nuni Omot, Bul Kuol, Karlik Džouns, Kaman Maluač, Kuani Kuani, Venjen Gabrijel, Sandej Deč, Marijal Šajok, Džej Ti Tor.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

ODLUČENO: On će suditi meč Danska – Srbije

Glavni sudija na meču drugog kola grupe A4 Lige nacija između Danske i Srbije biće Kris Kavano iz Engleske. Njemu...

POVEZANE OBJAVE