STRUKA PORUČILA: Srbija značajno oštećena protiv SAD!

Košarkaška reprezentacija Srbije poražena je u polufinalu Olimpijskih igara nakon velikog preokreta od Amerike, ali uz veliku pomoć sudija, kaže struka.

Sudijski ekspert Tod Vornik je za specijalizovani “Basket njuz” istakao da je suđenje bilo loše na štetu Srbije i da su sudije podlegle pritisku, pre svih, Lebrona Džejmsa.

Mislim da je bilo situacija u četvrtoj četvrtini koje moraju da se pogledaju i analiziraju. Neke stvari nisu išle na ruku Srbije, bilo je i greški na štetu Srbije, ali isto tako mora da se kaže i da je Srbija promašila nekoliko ključnih šuteva. Na kraju je odlučila kombinacija faktora, ali se slažem sa Bogdanom da Americi nije potrebna pomoć sudija, istakao je Vornik.

Ipak, dve ključne situacije u zvaršnici nisu bile plod sudijskih grešaka.

To nije greška sudije. Doneli su pravu odluku. Morali su da priznaju šut Durenta jer je bio u aktu šuta. Posle toga je tim SAD izveo loptu jer Srbija nije bila u bonusu i Devin Buker je pogodio još jedan šut za tri poena. U čitavoj toj sekvenci sudije nisu napravile grešku, konstatovao je ovaj ekspert, pa dodao:

Videlo se da lopta posle kontakta Durenta nije izašla na drugu polovinu igrališta već se jasno vidi da Bodanović pravi grešku i to je još jedna situacija koja je bila emotiva i teška, ali sudija nije napravio grešku, smatra Vornik.

Ipak, bilo je mnogo drugih pogrešnih odluka na štetu selekcije Karija Pešića.

Već u prvoj deonici na oko 6:20 do kraja četvrtine, Holidej pravi očigledne korake jer je Aleksa Avrmaović odigrao odbranu. Sudije to nisu videle. Imamo potom i čistu blokadu Jokića nad Dejvisom koja je svirana kao faul. To je bila greška, kao i faul koji nije sviran Lebronu nad Petruševim. Sve je to unelo konfuziju kod igrača koji nisu znali šta je faul, a šta nije. Sudije nisu napravile kriteriju koji bi pokazao igračima šta može da se radi, a šta ne može. Na primer, Miciću nije sviran jasan faul nad Devinom Bukerom. Tu su sve bile situacije u prvoj deonici. Malo manje loših situacija u drugoj i trećoj deonici, ali mora da se istakne momenat kada je Lebron napravio faul pri šutu, ponovo nad Petruševim koji je bio u kontri i niko ništa nije svirao. To ne sme da se dogodi, poručuje Vornik, pa dodaje:

NBA igrači su fizički dominatniji, to svi može da kažemo. Naravno NBA igrači su i najveće zvezde na Olimpijskim igrama. Sudije ne mogu da budu oduševljeni njihovim statusom. Moraju da gledaju na svakog isto, bez obzir akako se zovu. Ako naprave faul, to je faul. Mislim da se Lebron pre svega nije sviralo nekoliko očiglednih faulova. Pre svega ona na 6:10 do kraja kada je faulirao Nikolu Jokića. To su očigledni faulovi koji su svirani svim ostalim igračima, ali nisu svirani Lebronu. Najbolji sudije u Evropi ne zanima ko su igrači i kako se zovu, imam osećaj da u nekoliko situacija da su ove sudije podlegle pritiscima, završava ovaj sudijski stručnjak.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Lo Selso doneo Betisu važnu pobedu (VIDEO)

Fudbaleri Betisa pobedili su večeras na svom terenu u Sevilji Hetafe 2:1, u zaostalom meču trećeg kola španske Primere. Oba...

POVEZANE OBJAVE