REVANŠ PRVAKU SVETA: Srbija ubedljivo do bronze!

Košarkaši Srbije osvojili su bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu. Nakon poraza od SAD, savladali su Nemačku sa 93:83 u revanšu prošlogodišnjeg finala Mundobasketa. Od početka do kraja susreta kontrolisali dešavanja na terenu i odbili svaki nalet rivala. Ovo je peto odličje za Srbiju posle dva zlata strelaca i Novaka Đokovića i srebro Aleksandre Perišić. Uz vaterpoliste oji sutra protiv Hrvata igraju za zlato.

Počeli smo meč u petorci Avramović, Bogdanović, Dobrić, Petrušev i Jokić. Nemci počeli sa Šruderom, Obstom, Francom Vagnerom, Tajsom i Fojtmanom.

Prvi koš na meču, bila je trokja Bogdanovića. Na šta je odmah odgovorio Obst. Već u prvom minutu. Srbija je odlično počela i povela 9:3 posle koševa Avramovića i Jokića. Šruder pogodio bacanja da prekine seriju Orlova. Pa se nadovezao Fojtman, 11:8 za Srbiju. U brzom ritmu se naš tim na polovini prve deonice bolje snalazio uz timski doprinos svih igrača. Bogdanović je pogodio za 18:10. Pri kraju prve četvrtne, trener Gordon Herbert je dobio tehničku. Srbija je držala prednost i nastavila sa efikasnom igrom. Na kraju smo rivalu ubacili 30 poena za +9 (30:21) nakon prvih 10 minuta meča.

Druga četvrtina počela je faulom Maoda Loa na Marku Guduriću koji je posle izgubio loptu. Franc Vagner je sa penala postigao prve poene u tom periodu. Na obe strane je potom usledio period loših poteza. Nakon više od minuta igre, Micić postiže prvi koš za Orlove u drugom periodu 32:23. Bogdanović se vratio u igru i pogodio uz faul (34:23) a potom reaizovao i dodatno slobodno bacanje. Jokić je povećao na maksimalnih +14 (37:23). Timan je onda prekinuo poenterskju sušu Nemačke i vezao pet poena. Na njegovu rolu, odgovara Micić (39:28).

Milutinov je potom blokirao Šrudera, a Nemci pokupili defanzivni skok, Bogdanović napravio faul. Loši potezi naših su se nadovezali pa je Timan smanjio na +8 u našu korist (41:33). Defanzinvnim skokom je nastavio da nam zadaje probleme, ali je Franc Vagner potom promašio. Naš tim nije mogao da pronađe napadački ritam u tim trenucima. Uz mnogo propusta sa obe strane, seriju bez poena Orlova, prekinuo je Vanja Marinković sa bacanja (43:33). Bogdanović je ušao u problem sa ličnim greškama imajući ih već tri i uz povredu. Loši minuti Orlova su se nastavili uprkos vođstvu. Ali nas je Vanja trojkom odvojio na +11 (46:35) na minut do poluvremena. Obst je uzvratio istom merom.

Pešić je tada tražio tajm-aut. Oba tima su propustila prilike do poluvremena, a ostalo je +8 za Orlove nakon 20 minuta igre (46:38). Micić je imao 12 poena uz 10 Jokića. Franc Vagner 9 koševa kod Pancera. Ovu četvrtinu je dobila Nemačka sa 17:16.

Drugo poluvreme, počelo je prvim napadom Orlova i odmah je pogodio Petrušev za 48:38. Prva akcija Nemaca, bila je promašena trojka Obsta. Krilni centar Olimpijakosa je nastavio košgetersku seriju uvećavš naše vođstvo na +12 sa slobodnih bacanja. Onda je nastavio svoj mini šou blokadom nad Francom Vagnerom, a Jokić nas vratio na maksimalnih +14 (52:48) i produžio seriju na 6:0. Nemačka je tek nakon dva i po minuta prekinula seriju i pogodio je Tajs nakon promašaja Timana (52:40). Bogdanović nas održao na distanci u sledećem napadu.

Prvu trojku uopšte u ovoj četvrtini, pgodio je Obst smanjivđi na 54:43. Franc Vagner spustio razliku na jednocifrenu (54:45). Sa vezanih pet poena je odgovorio Aleksa Avramović (59:45) za naš tim. Pa je Herbert bio primoran da traži tajm-aut. Ali nije vredelo, sa još vezanih poena i mini serijom 10:0, Orlovi su poveli sa maksimalnih +19 (64:45) pa je usledio novi tajm-aut prvaka sveta. Loš period Nemaca oni su nadovezali sa dve vezane trojke smanjivši na 64:51.

Pa je Srbija tražila tajm-aut. Promašaj Micića, pokupio je Milutinov i Dobrić poenima završio akciju nakon minuta odmora (67:51) za Srbiju. Na to se vezala i tehnička greška Johanesu Timanu. Pa je Micić bio precizan sa slobodnih bacanja. Bonga i Timan su odgovorili i smanjili na 67:56. Micić je na drugoj strani dobio tehničku, i Franc Vagner smanjio na 57:67 u korist Orlova na 2 minuta do kraja trećeg perioda. Micić i Franc Vagner su razmenili koševe, ali Srbija je imala komotnih +11 i dalje.

Nik Vajler Beb smanjio je na 70:61 za naš tim. Micić je dobio faul i tri bacanja. Pogodio je dva od tri za 72:61 na ulaskju u poslednji minut trećeg perioda. U poslednjih 60 sekundi tog dela bilo je grešaka na obe strane. Vagner je pogodio za -9 a Jokić promašio pa su Orlovi imali 72:63 pred poslednju četvrtinu.

Početak četvrte četvrtine počeo je izgubljenom loptom Moa Vagnera. Ispravio se potom i odgovorio na poene Jokića. Prvu trojku u četvrtini pogodio je Bogdan Bogdanović a Franc Vagner dvojku za -10 Nemaca 77:67. Jokić odgovorio trojkom za +13 Orlova. Nastavile su obe ekipe sa dobrim napadačkim ritmom u ovom periodu. Šruder pogodio za 82:72 u korist izabranika Svetislava Pešića.

Ali nismo iskoristili šanse, pa je Franc Vagner smanjio na 82:74. Trojkom Bogdanovića i poenima Marinkovića, naš tim je poveo sa 87:74 a Herbert tražio tajm-aut. Nakon toga je Joanes Timan iskoristio ofanzivni skok i poentirao. Na drugoj strani odgovorio je Jokić. Ali je potom faulirao Moa Vagnera, koji je dao koš i dobio potom tehničku. Vasilije Micić je iskoristio taj “poklon” i ubacio slobodno bacanje (90:78). Marinković trojku za 93:78.

Nadu je pružio trojkom Bonga na manje od 3 minuta pre kraja. Potom su Nemci mogli dodatno da smanje, ali je Avramović pokupio skok u dobrani na 1:42 do kraja. Smušenost na obe strane, prekida Franc Vagner i smanjuje na 93:83 na 1:16 pre kaja. U poslednjem minutu, Marinković je promašio trojku. Ipak ni Nemci nisu bili uspešni i naš tim je slavio.

Orlove je do trijumfa predvodio dvojac Micić-Jokić sa po 19 poena. Somobrac komplerirao tripl dabl sa 12 skokova i 11 asistencija. Bogdanović je imao 16 poena. Nemce je predvodio Franc Vagner sa 18 poena uz 16 poena njegovog brata Moa.

Večeras za zlato od 21:30 igraju domaćin Francuska i SAD.

Srbija – Nemačka 93:83 (30:21, 16:17, 26:25, 21:20)

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Bogdanović veruje u ostanak Pešića, govorio i o potencijalnom sastavu za Evrobasket

Kapiten srpske košarkaške reprezentacije Bogdan Bogdanović gostovao je večeras u emisiji "Oko" na RTS-u, gde je govorio i o...

POVEZANE OBJAVE