Selektor atletske reprezentacije ocenio učinak naših predstavnika na Igrama: Ambicije su bile velike

Srbija je Olimijske igre završila sa pet osvojenih medalja, a utisak su u završnici popravili košarkaši, vaterpolisti i Aleksandra Perišić u taekvondou.

Međutim, na kraju se Olimpijske igre svakako ne mogu okarakterisati kao uspešne za Srbiju, pošto je napravljen značajno lošiji rezultat u odnosu na Rio i Tokio.

Pored džudista, basketaša i rvača, koji su doživeli pravi debakl, medalje su se očekivale i od atletčara, zapravo od atletičarki.

Ipak, isprečile su se i povrede Angeline Topić i Ivane Španović.

Selektor naše atletske reprezentacije Edin Zuković sumirao je rezutat u intervjuu koji je dao Sportskom žurnalu.

Ambicije su bile velike. Kao narod želimo da svi budu šampioni. Bilo je legalno da se sad tako razmišlja kad je reč o nekoliko naših takmičara, gledajući njihove rezultate. S druge strane, od 1948. do danas imamo samo tri olimpijke atletske medalje, od čega jednu kao samostalna Srbija, podseća Zuković, ali je svestan da je doživljen neuspeh.

Nismo zadovoljni, naravno. Sreća nas nije pogledala. Moglo i drugačije u nekim trenucima, ocenio je selektor, koji najavljuje da će tek uslediti analize.

Izvukli smo pouke, a tek ćemo sve da obradimo. Hladne glave, ne vruće, analiziraćemo šta se dogodilo i kako da se propusti isprave s ciljem da nastavimo još jače i još bolje, rekao je srpski selektor, po detaljno prokomentarisao nastupe naših takmičara.

Kao da nas je ono što se dogodilo Angelini Topić samom početku, sve obeležilo. Proklizala je na doskočištu tokom zagrevanja, iskrenula desni skočni zglob i slomila donji deo fibule. U takvom stanju, posle intervencije lekara Jovana Đurovića, uspela je da preskoči 1,92 metra i nađe se u finalu. Pazite – slomljenom nogom, što je prouzrokovalo ne samo probleme s odrazom, već i zaletom, koji je skratila na minimum, ističe Zuković.

Problema sa povredom imala je i Ivana Španović, aktuelna svetska šampionka, koja se potom nije ni plasirala u finale.

S Ahilovom tetivom desne noge kao i rupturom zadnje lože na levoj, odraznoj. Zbog tog nije uspela da se pripremi kako treba. Ali kao veliki borac nije želela da se preda bez borbe. Hvala joj za sve. Razgovaraćemo ako želi da nastavi, ostavio je otvorenu situaciju sa iskusnom atletičarkom selektor, koji je u skoku udalj ipak više očekivao od Milice Gardašević.

Očekivao sam finale od nje. U trećoj i poslednjoj seriji kvalifikacija imala je skok za ulazak u 12 najboljih, baš kao Ivana u prvom pokušju, ali obe s prestupima. Vetar jeste menjao pravac i uticao na to, ali tako je bilo svima. Zna šta treba da uradi, da promeni zalet, da ga trči brže, jer je ona nekad bila i sprinterka, brzinu ima i samo treba da je iskoristi u svojoj glavnoj disciplini, ocenjuje selektor.

Najviše je podbacia mlada Adriana Vilagoš, dvostruka uzastopna vicešampionka Evrope.

Bila je spremna. U poslednjoj probnoj seriji na glavnom stadionu, bez napora je bacila 61,50, što se ispostavilo da je na samom takmičenju bilo dovoljno za ulazak u borbu za medalje. Posle toga prvi hitac je bio na 60,49. Nije ga pogodila, da jeste pao bi na 63 metra bar. Onda se uvukao strah. Trener Đerđi Vilagoš i ja pričali smo joj da trči u jednom ritmu i sve ostalo na šta treba da obrati pažnju, ali su je suviše impresionirale onako jake kvalifikacije, ocenio je Zuković.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

NEVEROVATNO, ALI ISTINITO: Srpski džudista suspendovan jer se prekrstio pre borbe! (VIDEO)

Srpski džudista Nemanja Majdov suspendovan je na 5 meseci od strane Svetske džudo federacije iz više nego neverovatnog razloga....

POVEZANE OBJAVE