POKLONILI SE SRBINU: FIBA ukazala veliku čast Pešiću

Nakon osvajanja bronze na Olimpijskim igrama u Parizu, košarkaši Srbije u nastavak kvalifikacija za Evropbasket 2025 ulaze sa novim selektorom.

Po isteku ugovora, Svetislav Pešić je završio mandat sa Orlovima.

Svetska kuća košarke FIBA posvetila je jedan tekst srpskom stručnjaku.

Kako ističu, “Pešić je jedan od najvećih trenera svih vremena” koji je sa Nemačkom osvojio Evrobasket 1993. i Jugoslavijom 2001. godine uz Svetsku titulu 2002. u Indijanopolisu kada su pobeđeni Amerikanci u četvrtfinalu.

Uspeh od pre 22 godine dobija na težini, jer je prvi put neka zemlja izbacila tim SAD-a sastavljen od NBA zvezda u nokaut fazi turnira, navodi FIBA.

Potom su se osvrnuli na osvajanje petog mesta na SP u Kini 2019., kada je Igor Kokoškov preuzeo tim i nije se plasirao na OI 2020. u Tokiju.

FIBA nastavlja da je Pešić ponovo seo na klupu potom i odveo Srbiju na Evrobasket 2022. godine. Potom su pri kraju teksta naveli uspehe u Manili i Parizu. Kao i da je od 2020. član FIBA kuće slavnih, ali i da se još od 1984. godine bavi trenerskim poslom kada je vodio mlađe selekcije Jugoslavije. Jedini je sa dve različite zemlje osvojio Evropsko prvenstvo.

Pešić ostavlja Srbiju u dobroj situaciji i napušta međunarodnu košarku kao pobednik, zaključuje FIBA.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

SERIJA A: Parma ponovo poražena nakon crvenog kartona i preokreta, slavio i Lacio (VIDEO)

Danas su odigrane poslednje dve utakmice 4. kola Serije A, a pobede su upisali Udineze i Lacio. Udineze je nakon...

POVEZANE OBJAVE