DUBAI JE MOĆAN: Zvezda u dramatičnoj završnici poražena u istorijskoj utakmici na startu ABA lige

Košarkaši Dubaija zabeležili su istorijsku pobedu na startu ABA lige, pošto su u prvoj utakmici u istoriji kluba i prvoj odigranoj u UAE u istoriji ovog takmičenja, savladali aktuelnog šampiona Crvenu zvezdu sa 86-84.

Utakmica je bila veoma dinamična i na visokom nivou, pa je nesumnjivo da će liga dobiti na kvalitetu pristupom Dubaija.

Nakon ujednačenog početka košarkaši Dubaija su se prvi odvojili kada su serijom od šest poena poveli sa 21-15 u završnici prve deonice. Ključnu ulogu u ovim momentima odigrali su Avudu Abas i Nejt Mejson.

Niz je samo nakratko prekinuo Gedraitis sa dva ubačena bacanja, a potom su domaći igrači vezali još sedam poena, a i poveli sa 28-16 na kraju prvog dela nakon neverovatnog pogotka iz daljine Avudu Abasa. Prethodno je šut iz daljine ubacio i Davis Bertans.

Letonac je odmah na startu druge deonice pogodio još jednu trojku u kratkom razmaku za velikih +15, nakon čega je niz nastvio Mejson (33-16).

Konačno je seriju 17-0 prekinuo Mitrović zakucavanjem, da bi se odmah nakon toga trojkama nadovezali Teodosić i Gedraitis, čime je startovala konsolidacija gostiju.

Crveno-beli su vezali još veću kontra-seriju od 18-0 i poveli sa 34-33 na nešto više od pet minuta do kraja poluvremena, kada je trener Dubaija Jurica Golemac bio primoran da zatraži tajmaut.

Ovaj potez je urodio plodom, pošto je završnica poluvremena pripala košarkašima novoformiranog tima, koji su nakon još jednog koša u poslednjoj sekundi, ovog puta dvojke Mejsona, vodili sa 50-41 na polovini utakmice.

U trećoj četvrtini se rasprštala igra i gledali smo odličnu košarku sa obe strane. Dubai je preko Duverioglua i Uskokovića na početku povratio dvocifrenu prednost i stigao do +13, ali je potom usledio niz od devet uzastopnih poena tima Janisa Sferopulosa. Najzaslužniji za ovaj niz bio je Ajzea Kenan sa dve uzastopne trojke.

U završnici je Zvezda došla do izjednačenja nakon pet uzastopnih poena Nikole Kalinića, koji je prvo ubacio tešku trojku iz ugla preko ruke, a zatim vezao dva slobodna bacanja. Preprelić je ipak trojkom povratio prednost za Dubai na kraju deonice, pa je bilo 66-63 u korist domaćina.

U završnici treće četvrtine Miloš Teodosić je dobio tehničku grešku zbog prigovora, da bi odmah na početku poslednje zaradio i namernu ličnu, pa je morao da napusti teren.

Posle dve vezane trojke, koje su ubacili Prepelič i Dangubić, Dubai je održavao distancu i poveo sa 73-66 posle nešto više od dva minuta igre u poslednjem periodu, iako je u međuvremenu i Kalinić na drugoj strani ubacio drugu trojku za kratko vreme.

Nakon trojke Avudu Abasa iz ugla za 80-71 na nešto više od 4 minuta do kraja, Sferopulos je morao da zatraži tajmaut. Ipak, nije uspeo da promeni značajnije stanje na terenu, a činilo se da je gotovo sve izgubljeno drugom trojkom Nemanje Dangubića, bivšeg košarkaša Zvezde, na oko dva i po minuta do kraja, za prednost od 83-74.

Imali su crveno-beli ipak šansu da se vrate, prišli na samo 2 poena minusa posle poena Miler-Mekintajera na oko minut do kraja, ali je to presekao Mejson novom svojom trojkom. Uzvratio je Nedović na drugoj strani istom merom, a nakon odbranjenog napada Zvezda je imala nešto više od deset sekundi da dođe do izjednačenja ili pobede, ali je Miler-Mekintajer zabeležio veliki promašaj za tri poena.

Nejt Mejson bio je najefikasniji u pobedi sa 18 poena, uz 3 skoka, Avudu Abas je upisao poen manje i 4 skoka, ali je za pobedu najzaslužniji Klemen Prepelič sa dabl-dabl učinkom od 16 poena i 10 asistencija, uz 3 skoka.

U Zvezdi se najviše istakao Nikola Kalinić, pre svega u drugom poluvremenu, koji je na kraju sakupio 16 poena, 5 skokova i asistenciju. Ajzea Kenan postigao je 13, Luka Mitrović 12 (6 skokova), Nemanja Nedović 11, a Kodi Miler-Mekintajer 10 poena.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Barselona ubedljivo do trijumfa (VIDEO)

Fudbaleri Barselone pobedili su kao gosti Viljareal rezultatom 5:1, u okviru šestog kola španskog prvenstva. Barselona je povela golovima Roberta...

POVEZANE OBJAVE