STADIONI NA EP: Srbija pamti Gelzenkirhen, objekti koji odišu istorijom!

Nakon šampionata sveta 2006. godine, Nemačka je ponovo organizator velikog fudbalskog takmičenja. U toj zemlji će se od 14. juna do 14. jula igrati Evropsko prvenstvo. Titulu brani Italija osvojenu pre tri godine pobedom u finalu protiv Engleske.

Ovogodišnje takmičenje biće održano u 10 gradova. I to: Dizeldorfu, Štutgartu, Gelzenkirhenu, Lajpcigu, Dortmundu, Hamburgu, Frankfurtu, Minhenu, Kelnu i prestonici Berlinu. Većina infrastrukture ostala je od prethodnog SP pre 18 godina.

Ekipa Srbije je u grupi sa Engleskom, Slovenijom i Danskom. Orlovi 16. juna od 21 čas igraju prvi meč na EP protiv Engleske u Gelzenkirhenu. na Auf Šalke (Veltins) areni. To je objekat koji prima 62.271 gledalaca. Ima opciju da se zatvara krov. Bio je 2004. domaćin finala Lige šampiona i duela na SP 2006. godine. Srbija i Crna Gora je tada ubedljivo poražena sa 6:0 od Argentine. Otvoren je 2001. godine. Multifunkcionalan  je i na njemu su se održavali i drugi događaji van fudbala.

Osim duela Engleske i Srbije, na njemu će se igrati još dva meča grupne faze. Biće poprišta derbija Španije i Italije 20 juna, a 26. juna i duela Gruzije i Portugala. Jedan duel osmine finala biće 30. juna igran na Veltins areni.

Srbija drugi meč igra 20. juna protiv Slovenije. A to će biti u Minhenu, koji je i na prošlom EP bio jedan od gradova domaćina.To je i grad koji je najbliži bazi nacionalnog tima u Augsburgu. Minhen fudbal Arena dom je fudbalera Bajerna koji prima 66.000 gledalaca, nekad poznat i pod imenom Alijanc Arena po sponzoru.  Počeo je da se gradi još 2002. godine i završen je u aprilu 2005. godine čija je izgradnja koštala 340 miliona evra. Kapacitet može ići i do 75.000 gledalaca ako nema mesta za stajanje. Uz 6000 metara kvadratnih prostora za komercijalne i druge sadržaje.

Na ovom objektu će biti otvoren šampionat prvom utakmicom domaćina Nemačke i selekcije Škotske 14. juna u 21 sat. Srbija će na ovom stadionu igrati i protiv Danske. Pre njih će se sastati u grupi Rumunija i Ukrajina. Igraće se po jedan meč osmine finala i polufinala.

Ekipa Fortune iz Dizeldorfa ima šansu da se plasira u Bundesligu u baražu protiv Bohuma. Sem toga, na njenom stadionu (Dizeldorf Arena) igraće se takođe utakmice prvenstva Starog kontinenta. Za potrebe EP, kako stoji na zvaničnom sajtu, primaće 47.000 gledalaca. Sa pokretnim krovom i mogućnošću za održavanje drugih događaja. Sagrađen je u periodu 2002-2004 godine. Na njemu će se igrati jedan duel osmine finala, i jedan četvrtfinala. Tu će tokom grupne faze igrati: AustrijaFrancuska (17. jun), SlovačkaUkrajina (21. jun) i AlbanijaŠpanija (24. jun).

Štutgart arena će kao dom istoimenog kluba biti takođe jedan od stadiona domaćina na EP. Kapaciteta od 54.000 gledalaca prema sajtu UEFA. Na zvaničnoj internet prezentaciji ovog objekta, govori se o kapacitetu od 60.449 gledalaca za duele Bundeslige. Stadionski kompleks ima dugu istoriju još od 1933. godine kada je sagrađen prvi objekat na tom mestu. Još od tada je više puta menjao ime. Osim za sport, pogodan je i za odigravanje drugih događaja.

Što se grupne faze tiče, igraće se četiri meča grupne faze a jedan je duel iz grupe gde je Srbija. To je meč Slovenije i Danske 16. juna u prvom kolu. Domaćin Nemačka će tu igrati protiv Mađarske 19. juna. Mađari sa Škotima 23. juna i Ukrajina protiv Belgije 26. juna. Stadion je planiran da 5. jula bude jedan od domaćina četvrtfinala.

Lajpcig je i 2006. godine bio jedan od gradova domaćina velikog takmičenja. Tada Svetskog prvenstva. Dom je fudbalera pomenutog kluba i primaće 40.000 gledalaca. Poznatiji je pod imenom sponzora kao Red Bul arena. Počeo je da se gradi 2000. a otvoren je jula 2004. godine. Maksimalni kapacitet mu je 47.069 gledalaca. Fudbalski klub je tek od 2010. zaigrao domaće utakmice na ovom objektu.

Na njemu će se igrati jedan meč osmine finala i tri duela grupne faze. I to 18. juna Portugal protiv Češke. Potom derbi Holandije i Francuske 21. juna. I na kraju 24. juna biće poprište duela Hrvatske i branioca titule Italije. Pomenuti meč eliminacione faze na Red Bul areni igraće se 2. jula.

Popularni Vestfalen ili Signal Iduna Park, stadion je gde duele igra ovogodišnji finalista Lige šampiona Borusija iz Dortmunda. Na šampionatu Evrope, kapacitet će mu biti prilagođen na 62.000 gledalaca.  Svako ko je gledao utakmice Milionera, ne može zaborativi popularni Žuti zid, što je i najveća zona za stajanje na stadionima u Evropi. Ovaj objekat prima i do 80.000 gledalaca kako je navedeno na zvaničnom klupskom sajtu. Objekat je renoviran za potrebe šampionata planete 2006. godine. A sama istorija objekta datira još iz 1965 i tadašnje „Rote Erde“ arene. Konstantno je prolazio kroz modernizaciju i prilagođavanje.

Pored Minhena, ovde će se igrati i drugo polufinale 10. jula. Jedan meč osmine finala, i četiri duela grupne faze. Turci će dvaput nastupiti protiv Gruzina i Portugala. Italijani u duelu sa Albanijom i Francuska protiv Poljske.  

Još od 2018. godine, Hamburg je prekinuo neverovatan niz neprestanog igranja u elitnom rangu nemačkog fudbala. Sada uporno pokušavaju da se iz Cvajte vrate u Bundesligu. Njihov stadion Volkspark biće sada domaćin mečeva prvenstva Evrope. Za potrebe tog takmičenja, imaće kapacitet od 49.000 mesta. Na njemu se mogu održavati koncerti i druge vrste događaja pa je i sam po sebi multimodalan. Ima dugu istoriju i otvoren je 1953. godine menjajući imena kroz vreme. A obnavljann 1998. godine.

Na njemu je planirano da se igra jedan duel četvrtfinala i četiri u grupnoj fazi. Češka će tu dvaput igrati protiv Gruzije i Turske. Poljska u meču sa Holandijom i Hrvatska protiv Albanije. Eliminacioni meč na ovom objektu je zakazan za 5. jul.

Frankfurt Arena je dom fudbalera Ajntrahta koji je nedavno bio osvajač Lige Evrope. Na EP će mu kapacitet biti 47.000 gledalaca. Objekat je poznatiji sada i kao Dojče Bank Park kada je 2020. godine dobio novo ime. Danas objekat ima kapacitet od ukupno 51.500 gledalaca. Građen u periodu od 2002. do 2005. uz uloženih oko 126 miliona evra. Ima najveću krovnu konstrukciju čeličnih kablova na svetu gde je iznad stadiona zakačen semafor.

Ovde će se igrati jedan duel osmine finala 1. jula. Domaćin Nemačka će tu igrati sa Švajcarskom 23. juna. Pre toga BelgijaSlovačka (17. jun) i duel u grupi gde je Srbija, DanskaEngleska (20. jun). U Frankfurtu će igrati i Slovačka protiv Rumunije (26. jun).

Fudbalski klub Keln će od naredne sezone igrati u drugom rangu nemačkog fudbala, Cvajti. Pre nego što sezona počne, i ovde će se igrati dueli EP. Na stadionu koji će biti prilagođen za 43.000 gledalaca. Stadion je poznati pod imenom Raj Enerdži (Rhein Energie). Tadašnji stadion je sagrađen 1975. a sadašnji u periodu između 2002. i 2004. godine za potrebe Mundijala. U domaćim okvirima mu je kapacitet 50.000 gledalaca, a za međunarodne mečeve manje. Uz sve prateće klupske pomoćne objekte i druge komercijalne sadržaje.

U Kelnu će igrati Engleska i Slovenija 25. juna. Švajcarci protiv Mađara i Škota. A Belgija sa Rumunijom. Uz jedan meč osmine finala na ovom stadionu 30. juna.

I poslednje, ali ne i najmanje važno je prestonica Nemačke, Berlin. Herta je prošle godine ispala u drugu ligu, ali nije uspela ekspresno da se vrati u elitu. Olimpijski stadion u Berlinu, biće domaćin finalne utakmice i borbe za titulu. Kapaciteta od 71.000 mesta. Predistorija ovog stadiona seže i u 19. vek i 1868 godinu.  On je 1936. bio i domaćin Olimpijskih igara. Ukupno na objektu može biti 74.245 gledalaca. Dobitnik je mnogih priznanja, i ima sve potrebne prateće objekte za opsluživanje navijača.

Osim finala, u Berlinu će se igrati još dva meča eliminacione faze u osmini finala i četvrtfinalu. Austrijanci će na njemu igrati grupnu fazu protiv Poljske i Holandije. Prvi meč na stadionu u Berlinu odigraće Španija i Hrvatska 15. juna.

Finale na ovom objektu je zakazano za 14. jul od 21 čas kada se i takmičenje završava.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Kompani: “Imali smo vrlo posebnu noć”

Fudbaleri Bajerna su na svom terenu pobedili Dinamo iz Zagreba rezultatom 9:2, u okviru prvog kola Lige šampiona. Nakon velike...

POVEZANE OBJAVE