Novak Đoković je olimpijski šampion!

Srpski teniser Novak Đoković osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama!

U finalu je u neverovatnom meču savladao Španca Karlosa Alkaraza sa 2:0, po setovima 7:6 (7:3) i 7:6 (7:2).

Novak je još jednom pokazao da je najveći majstor tajbrejkova, u meču kojim je kompletirao briljantnu karijeru!

Tako je na (za sada) 24 gren slem titule osvojio i olimpijsko zlato – tako došavši do zlatnog slema!

Uspeh je samim tim veći pošto je zbog povrede na Rolan Garosu pre samo tri meseca morao da operiše koleno, kada je i nastup na Igrama bio upitan.

Prvi set bio je prepun brejk prilika, s tim da je naš igrač bio sigurniji u prvom delu, a Španac u drugom.

Drugi set je protekao sa samo jednom brejk prilikom, koju je spasao Alkaraz, ali neizvesnost nije izostajala u mnogim gemovima.

Međutim, na kraju je Đoković bio najbolji kada je bilo najpotrebnije i uspeo da Srbiji donese drugo najsjajnije odličje u Parizu!

Delovalo je pre nekoliko godina da će najboljem teniseru ikada biti teže nego ikad da dođe do zlata u Parizu, na terenu na kom je Nadal apsolutni kralj na drugom gren slem turniru – Rolan Garosu. Sudbina je htela da se upravo stari rivali sastanu već u drugom kolu, što simbolički dodatno daje na snazi veličanstvenom uspehu.

Lako je protiv Rafe slavio Nole, mnogo je teži posao imao protiv njegovog daleko mlađeg sunarodnika u finalu, ali se na kraju svakako nije čula španska, već srpska himna, a naš as se našao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja.

BLOG UŽIVO:

Ovde ste mogli da uživo pratite duel Novaka Đokovića i Karlosa Alkaraza za zlatnu medalju na Olimpijskim igrama.

Španac je nedavno ubedljivo slavio u finalu Vimbldona, ali je Novak nakon ulaska u finale izjavio da je sada u daleko boljoj formi i da se bolje kreće nego tada.

Alkaraz je debitant na najvećem sportskom takmičenju, dok su Novaku ovo pete Igre, ali je do sada osvojio samo bronzanu medalju na prvim – u Pekingu 2008. godine. Od tada je na svim osim u Rio de Žaneiru 2016. bio u polufinalu, ali je zauzimao četvrto mesto. U Tokiju pre tri godine bio je četvrti i u miks dublu sa Ninom Stojanović, pošto su zbog njegove povrede predali meč za bronzu.

Alkaraz je odabrao da Novak svojim servisom započne olimpijsko finale, kreće zagrevanje!

Novak ima šansu da postane najstariji teniski olimpijski šampion u singlu ikada.

Duel prati i Serena Vilijams, koja je do sada jedina osvojila Igre u singlu bez izgubljenog seta. To bi danas mogli da ponove Novak ili Karlos u slučaju ubedljive pobede.

Novak je uspešno započeo finale. Iako je Španac pripretio i sa dva uzastopna poena smanjio na 40:30, naš as je odličnim servisom došao do prvog gema.

Novak je imao prvu brejk loptu na meču već u drugom gemu, ali se Španac izvukao.

Ipak je Alkaraz izjednačio na 1:1 nakon dosta dugog njegovog prvog servis gema.

Finale je počelo onako kako se moglo i očekivati u još jednom “modernom” teniskom klasiku.

Došao je Đoković u nezgodnu situaciju u trećem gemu usled neiznuđene greške i gubio 0:30, ali mu je protivnik uzvratio sa svoje dve uzastopne, pa nije došao do svoje prve prilike za brejk.

Alkaraz je spasao još tri uzastopne brejk lopte i izjednačio na 2:2 u gemovima.

Suočio se i naš teniser sa prvim brejk prilikama protivnika, ali ih je spasao sve tri i poveo sa 3:2.

Konačno su obojica razmenili dva brza servis gema, pa tako sada Srbin vodi sa 4:3 u prvom setu.

Nastavio je u istom ritmu Alkaraz i izjednačio na 4:4 bez izgubljenog poena.

Ovaj niz prekinut je na servis našeg tenisera, pošto se u ključnim momentima suočavao sa pet prilika za brejk Španca, ali ih je sve spasao u veoma dugom gemu, a neki poeni nisu bili za one sa slabijim živcima. Tako je ipak poveo sa 5:4, pa Alkaraz neće servirati za prvi set.

Poravnao je Španac na 5:5 relativno sigurnim svojim gemom.

Tajbrejk će na kraju odlučiti prvi set! Đoković je imao set-loptu nakon što je Alkaraz poslao volej u mrežu, ali ju je Španac spasao neodbranjivim vinerom i zatim izjednačio na 6:6 samouverenom igrom.

Novak vodi sa 1-0 u setovima! Maestralnim riternom došao je Đoković prvi do mini-brejka i poveo 4:3, a zatim nanizao još tri poena i osvojio prvi set!

Neverovatan prvi set koji je trajao više od sat i po! Pravi teniski klasik, kakve su nekada međusobno igrali Đoković, Nadal i Federer.

Đoković je bio sigurniji u prvih nekoliko gemova, dok je treći igrač sveta preuzeo inicijativu u drugom delu prvog seta. Ipak, sve se na kraju dobro završilo i naš igrač je potvrdio da mu nema ravnog kada se stigne do tajbrejka.

Srbin sigurniji na početku drugog seta, koji ga može odvesti do olimpijskog zlata (podsetimo, od prošlih Igara finale se više ne igra na tri dobijena seta). Alkaraz prvi gem dobio nakon dva izjednačenja, dok je Novak do svog prvog servis-gema stigao bez izgubljenog poena.

Suočio se i sa prvim brejk loptama u drugom svom gemu Alkaraz, ali se izvukao, što je proslavio bučnim usklikom. Tako sada vodi sa 2:1 u drugom delu meča.

Nastavlja se u istom tempu. Novak siguran u svom servis – gemu i vrši pritisak na protivnika, ali Karlos za sada odoleva i vodi sa 3:2 u drugom setu.

Odservirao je Novak i prvi svoj as i izjednačio na 3:3, nakon što je protivnik u dinamičnom poenu poslao volej u mrežu.

Dobio je Alkaraz na samopouzdanju, ali Srbin mu ne dozvoljava da dođe do brejk lopte, pa je izjendačio na 4:4. Set se bliži kraju, da li i meč?

Viđen je i prvi bekhend viner Đokovića danas, kada je prošao protivnika na mreži, ali ipak na kraju nedovoljno za brejk u ključnom momentu. Španac vodi sa 5:4 i naš teniser servira za opstanak u drugom setu.

Pogodio je i Karlos svoj prvi bekhend viner u setu, odličnom paralelom, ali je Novak ipak u narednom poenu došao do izjednačenja – 5:5.

Obojica su bili sigurni u poslednja dva gema seta. Novi tajbrejk deli Novaka Đokovića od olimpijskog zlata!

Odmah u prvom poenu Novak dolazi do mini-brejka, ali Alkaraz uzvraća i sada gubi sa 2:1, bez mini-brejka.

Novi strašni forhend viner srpskog tenisera – za novi mini-brejk!

KRAJ! Novak osvaja i drugi tajbrejk, set, meč i prvo olimpijsko zlato u karijeri!

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

PORAZ ŠAMPIONA EVROPE: Lorenco Braun uzalud najefikasniji protiv dojučerašnjeg tima, Ataman isključen! (VIDEO)

Košarkaši Panatinaikosa, aktuelnog šampiona Evrope, poraženi su na turniru u Nikoziji od Makabija iz Tel Aviva sa 88-75. Presudan...

POVEZANE OBJAVE