174. VEČITI DERBI: “Magnum opus” treneri po prvi put u direktnom duelu, da li Zvezda i Milojević mogu da sruše tradiciju?!

Danas od 19 časova očekuje nas 174. epizoda ligaškog Večitog derbija, najvažnije utakmice srpskog fudbala u kojoj se sastaju Partizan i Crvena zvezda.

Kada je reč o pitanju favorita, čini se da je veoma jednostavno, pošto je Zvezda u Ligi šmapiona i prva na tabeli, dok su crno-beli jedina ekipa u Evropi koja je ispala iz svih evropskih takmičenja u kvalifikacionoj fazi – dakle ekipe su u sasvim suprotnim situacijama, bilo da je reč o trenutnoj formi, atmosferi u ekipi i samih sastava timova koji su nedavno formirani zaključno sa krajem prelaznog roka.

Ipak, nije sve tako u sportu, a posebno ne u ovakvoj utakmici, što nam je Večiti derbi već pokazao mnogo puta kroz istoriju. Tada se sve briše i izraziti favorit ne postoji. Posebno u aktuelnom trenutku, kada je prelazni rok tek završen i kada timovi još uvek nisu dovoljno uigrani, dok mnoge novajlije nisu u zadovoljavajućoj formi.

Čini se da treneri dve ekipe imaju potpuno različite probleme u ovom kontekstu. Crvena zvezda je, nakon plasmana u Ligu šampiona napravila “leteće izmene”, prodavši Pumu Rodrigeza koji je stigao u klub početkom prelaznog roka, a koji je imao svoju ulogu i u plasmanu u elitno evropsko takmičenje. Nešto ranije prodat je i Nemanja Stojić, koji je bio prvo pojačanje kluba za novu sezonu, neposredno pre nego što je nastupio za srpsku reprezentaciju na Evropskom prvenstvu. Umesto toga, opcija na mestu štopera postao je Vanja Drkušić, za kog je delovalo da je za Zvezdu izgubljen nakon odličnih igara na najvećoj evropskoj smotri fudbala, posle kojih su ga želeli timovi iz liga petice. Ipak, time je i “zakomplikovao život” Vladanu Milojeviću, koji sada ima zadatak da pronađe dobitnu kombinaciju u zadnjoj liniji. Sa jedne strane, Spajić i Điga su izneli kvalifikacije poprilično dobro, a pritom je jedan najčešće bio i kapiten, dok se sa druge mora naći mesta i za Vanju.

Umesto Pume je stigao Silas Katompa Emvumba iz hita Bundeslige Štutgarta, i to sa savim solidnim učinkom u ovom timu, ali i Nemanja Radonjić, provereno ime, koje zna šta znači dres Crvene zvezde i Večiti derbi (dovoljna je činjenica da nije krio navijačke strasti i kada je bio član mlađih kategorija crno-belih), ali koji je, prema rečima trenera Crvene zvezde, stigao u veoma lošoj formi.

Sad druge strane, deluje da su u Partizanu previše čekali na velike rezove. Aleksandar Stanojević je želeo da se lično uveri u kvalitet kadra sa kojim je raspolagao, ali nije bio naročito oduševljen. Klub se rastao sa mnogim igračima u završnici prelaznog roka, ali nije pronašao zamenu na najvažnijoj poziciji – klasičnog špica. Saldanja je napustio klub kada je i planirano – na samom kraju prelaznog roka, ali je tim ostao bez zamene za najboljeg strelca prethodne sezone u Superligi. Delovalo je da će to biti Romanić iz pančevačkog Železničara, ali su pregovori propali, a nije bilo dovoljno hitre reakcije kako bi se realizovalo alternativno rešenje. Ipak, odbrana bi trebalo da je značajno stabilizovana povratkom Mihajla Ilića, ali bi problem mogao da bude činjenica da dugo nije imao takmičarske utakmice, kao i neuigranost sa Mujakićem, što se dalo naslutiti na poslednjoj utakmici.

Uvertira

Fudbaleri Partizana derbi dočekuju u veoma lošem raspoloženju, nakon poraza od OFK Beograda sa 3-2, koji je pritom bio netipičan za Partizan na početku ove sezone. Razlog leži u tome što Partizan nije, nakon ubedljivog poraza u dvomeču sa kijevskim Dinamom u kvalifikacijama za Ligu šampiona – primao mnogo golova, uprkos lošim rezultatima. Partizan je prethodno od početka sezone vezao pet utakmica u Superligi na kojima nije primio nijedan gol, iako poslednja dva duela nisu bila zadovoljvajuća jer nije ostvarena pobeda. Tako je Stanojević došao u situaciju da mora da razmišlja i o odbrani, koja je delovala “prikrpljeno” s njegovim dolaskom, nakon što je izgledala veoma loše u drugom delu prethodne sezone. Ipak, porazu od OFK-a su kumovale i amaterske reakcije poslednje linije, što je čini se zbunilo i samog trenera Partizana, koji nikako nije očekivao takvu utakmicu. Ostaje da se vidi i kako će, uz postojeću vremensku distancu, uticati ispadanje u kavlifikacijama za sva tri evropska takmičenja. Partizan je sada fokusiran na Superligu i prethodni period je proveo u Zemunelu pripremajući se za ovu utakmicu uz maksimalni fokus.

Za to vreme fudbaleri Zvezde su bili u centru pažnje pošto su startovali u Ligi šampiona, ali su takođe doživeli razočarenje, jer se videlo da su mogli da dođu makar do boda, o čemu svedoče i statistički parametri sa ove utakmice. Imali su svakako mnogo manje vremena i za odmor i za sticanje fokusa nakon svega proživljenog u duelu sa Portugalcima.

Na kraju, ne sme se zanemariti ni ono što se dogodilo dan pre derbija, kada je tokom noći uništen teren od strane nepoznatih lica. Iako su iz kluba istakli da će se teren dovesti do stanja da može da se igra, jasno je da uslovi neće biti najbolji i pitanje je kako će se snaći oba tima. Možda baš domaćinu, koji je navikao da igra u Humskoj, oštećenje terena više naškodi.

Treneri – konačno susret dvojice najuspešnijih!

Gotovo da neverovatno zvuči podatak da ćemo tek sutra gledati Večiti derbi gde će se pored terena susresti Aleksandar Stanojević i Vladan Milojević, s obzirom na to da su pravi trenerski “magnum opus” dva naša najveća kluba u ovom veku.

Stanojević je u velikom stilu započeo svoj trenerski put na klupi crno-belih tokom 2010. godine, kada je nanizao dve duple krune, uspust predvodvši crno-bele do drugog plasmana u Ligu šampiona, za sada i poslednjeg. Iz tog vremena aktuelni trener Partizana itekako po dobrom pamti i Večite derbije, u kojima nije bio ništa manje uspešan nego kada se sagleda postignuto za vreme čitavog njegovog prvog mandata. Tada je dobio sva četiri ligaška derbija, bez ijednog primljenog gola. Uz to je 2011. eliminisao najvećeg rivala u Kupu Srbije, uz poraz u drugoj utakmici od 1-0, koji tada nije imao veliki značaj i svakako su se radovali crno-beli.

Neko će reći – davno je prošlo vreme Klea, Prinsa Tejga, Almamija Moreire, drugog igračkog mandata Mladena Krstajića… Istina, nakon povratka na klupu Stanojević nije bio tako uspešan, ni u derbijima, ni po osvojenim trofejima. Na pet utakmica njegov tim je postigao samo dva gola u Večitim derbijima i nije nijednom pobedio, ali ono na šta polažu nadu Grobari je i činjenica da nije poražen u Humskoj u okršajima potiv ekipe koju je tada predvodio Dejan Stanković. Uz to je aktuelni strateg tima iz Humske izgubio oba finala Kupa od najvećeg rivala tokom ovog mandata.

Milojević ima jednu najvažniju zajedničku crtu sa kolegom sa suprotne strane – Ligu šampiona! Milojević je još uvek jedini trener crveno-belih koji je uspeo da uvede tim u najveće evropsko takmičenje, pošto je prošle sezone srpski šampion imao obezbeđen direktan plasman, kada je trener bio Barak Bahar. Pritom je to 2018. učinio prvi put, za razliku od kolege koji je ponovio uspeh tima Lotara Mateusa iz 2003. Dva puta uzastopno je aktuelni trener predvodio Zvezdu do najvećeg takmičenja, a navijači će zauvek pamtiti utakmice protiv Salzburga i Jang Bojsa, ali i pobedu nad Liverpulom, kasnijim šampionom Evrope te sezone, u grupnoj fazi. Treću recku zabeležo je nedavno, preokretom u revanšu protiv Bode Glimta.

Još uvek traje šampionska era tima iz Ljutice Bogdana koju je započeo Milojević 2017. godine, i za koju ima bez dileme ključnu ulogu. Do sada ima tri osvojene titule sa Zvezdom, ali nikada nije ostvario pobedu u Humskoj protiv Partizana. Zapravo jeste, ali kao trener Čukaričkog, dok mu je bilans protiv najvećeg rivala na klupi šampiona Srbije prosečan, pošto je tri puta slavio, pet puta odigrao nerešeno, ali i samo jednom ostao poražen. Tada je sa druge strane na klupi bio Savo Milošević.

Sada ćemo konačno videti susret dvojice najuspešnijih trenera sa obe strane, koji će sigurno sam po sebi uveličati i dati na značaju sutrašnjem okršaju, uprkos svemu. To je nagovestio i Stanojević, koji je najavio da želi pobedu, dok je trener Zvezde uvek oprezan, što je očekivano jer svakakko na osnovu prethodnog iskustva, što trenerskog što igračkog, kao uostalom i kolega sa druge strane, zna šta znači ova utakmica i da za nju “važe drugačija pravila”.

Da li Humska može ostati neosvojiva tvrđava?

Ono na šta, verovatno pre svega navijači crno-belih, mogu da polažu velike nade, jeste tradicija koja je na njihovoj strani, a koja se nikada ne sme potceniti. Uz to, koliko god se trudili da je ostave po strani, igrači i stručni štab oba tabora to ne mogu potpuno učiniti, jer im se takve informacije uvek jasno predočavaju u najavi derbija, što nije izuzetak bio ni ovog puta.

Naime, osim nesavladivosti samog Stanoejvića na domaćem terenu u derbijima tokom oba mandata u ligaškim derbijima, još snažnija tradicija u ovom segmentu važi na nivou kluba, pošto Zvezda nije slavia na ovom stadionu od 2016. godine. Ostaje da se vidi da li će ovaj podatak možda posebno uticati, pozitivno ili negativno, na igrače jednog ili drugog tima i staviti na njih poseban prtisak, da se održi ovaj niz ili pak konačno prekine. Tada su crveno-beli, u drugom delu sezone 2015/16, slavili sa 2-1, kada su golove za preokret postizali Luis Ibanjez i Ugo Vijeira.

Ni ranijih godina crveno-beli nisu se vraćali često slaveći iz komšiluka, pošto su na poslednjih 20 derbija na ovom stadionu upisali samo dve pobede. Pored pomenute poslednje, druga je upisana četiri godine ranije, u eri Roberta Prosinečkog, kada je slavljena minimalna pobeda golom Kadua, ali je tada titula već bila gotovo izgubljena.

Potencijalne startne postave

Vladan Milojević je zadobio dvostruku muku povredom Ognjena Mimovića u udelu protiv Benfike. On je igrač koji se ustalio u startnoj postavi na mestu desnog beka, a koji je pritom istovremeno imao ulogu jednog od dvojice bonus igrača u postavi. Sve dodatno komplikuje i neizvesnost nastupa Milana Rodića, o čijem stanju Vladan Milojević nije izjavio ništa konkretno, prebacivši “loptu” na odluku lekarskog tima. Ukoliko bi dugogodišnja nezamenjiva opcija na levom beku mogla da zauzme ovaj deo terena, Seol bi se prebacio na mesto desnog beka, kao i protiv Benfike. Ipak, tada bi Milojeviću ostao “kusur” kad je reč o kompoziciji zadnje linije u vidu mesta bonusa. Već je do sada najčešće koristio mladog Lekovića na mestu štopera, ali je teško očekivati da će ponovo zaigrati sa dva mlada štopera, pa se čak pominje mogućnost da Naser Điga počne na mestu desnog beka, a da Spajić zaigra u štoperskom tandemu kao neko ko je pun iskustva, između ostalog i onog sa Večitih derbija, u kojima se svojevremeno kao mlad fudbaler pokazao veoma dobro. Opet, možda se u startnih 11 nađe i veliko pojačanje Vanja Drkušić, koji je sada bolje nakon to je morao da propusti meč sa Benfikom. Ipak, za očekivati je da dobije šansu sa klupe.

Ostatak tima bi trebalo da bude onaj koji je ustaljen na poslednjim utakmicama. Na sredini terena će zaigrati velika pojačanja Rade Krunić i Timi Maks Elšnik, koji se, sva je prilika, neće vraćati na mesto beka, koje je prinudno igrao nakon povrede Mimovića, pošto je i sam izjavio da se ne oseća komforno u toj ulozi. Ispred njih je ustaljena trojka Olajinka-Ivanić-Silas, dok bi u napadu verovatno trebalo očekivati da Šerif Endiaje dobije prednost u odnosu na Duartea.

Ostaje da se vidi i da li će ekipa na terenu usled pomeranja primarno biti postavljena u formaciji 4-2-3-1 ili pak 3-4-1-2

Crvena zvezda: Glazer – Điga, Spajić, Leković, Seol – Krunić, Elšnik – Silas, Ivanić, Olajinka – Endijaje

Za razliku od gostiju, u domaćem timu u odbrani ima najmanje dilema i zadnju liniju će činiti Filipović na desnom, Jurčević na levom beku, kao i štoperski duo Mujakić – Ilić.

Ispred njih će delovati ovoletošnja pojačanja Kovač i Arijaga, dok će odbranu i napad spajati Bibras Natho, bez kog izgleda Partizan ne može, posebno kada je u ovako lošoj situaciji. Desno krilo igraće Zubairu, koji je protiv OFK Beograda pokazao golgetersku i svaku drugu vrstu forme, a jedino iznenađenje je da će najverovatnije Zahid delovati po sebi nesvojstvenoj levoj strani.

Iako je Stanojević čak najavio mogućnost igre sa dva špica, ponovo se opredelio da kao najistureniji igrač počne samo Aldo Kalulu.

Partizan 4-2-3-1: Jovanović – Filipović, Ilić, Mujakić, Jurčević, Kovač, Arijaga – Zubairu, Natho, Zahid – Kalulu.

Za obe ekipe će na golu biti neprikosnoveni Aca Jovanović, odnosno Omri Glazer.

Sudije

Priča o Večitom derbiju ne može da prođe ni bez pomena sudija koji će deliti pravdu, a čemu se, opravdano ili ne, uvek mnogo daje na značaju.

Ovog puta je poverenje ukazano Novaku Simoviću, koji je prvi na listi srpskih sudija – dakle išlo se na sigurno.

Pomoćne sudije biće Nikola Đoković i Miloš Simović, četvrti arbitar Nenad Minaković, a iz VAR sobe će delovati Pavle Tomić.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

SAVLADAN FAVORIT: FMP bolji od Cedevite

Košarkaši FMP-a ubedljivo su savladali Cedevita Olimpiju rezultatom 75:62. Najefikasniji u pobedničkom timu bili su Danilo Tasić sa...

POVEZANE OBJAVE