IGRAČI KOJI VEZUJU INTER I ZVEZDU: Neki su miljenici oba kluba, drugi samo Zvezde, a jedan je zaboravljen i na Marakani i na Đuzepe Meaci

Gostovanje Crvene zvezde milanskom Interu sutra od 21 čas u 2. kolu Lige šampiona prilika je da se podsetimo igrača koji su nastupali za oba kluba.

Kontroverzni arbitar sudi Zvezdi protiv Intera: Ne pamtimo ga po dobrom

Svima će verovatno na pamet odmah pasti Dejan Stanković i Siniša Mihajlović, koji su u jednom periodu zajedno nastupali za Nerazure.

Dejan Stanković

O Stankoviću je u ovom kontekstu govorio i trener Crvene zvezde Vladan Milojević, naglasivši njegovu fudbalsku veličinu. On je postao prava legenda kluba, nastupajući za Nerazure devet godina.

Stigao je 2004. godine iz Lacija i sve do odlaska 2013. godine zabeležio učinak od 42 gola na 326 utakmica, a mnogi su bili veoma atraktivni i za pamćenje. Prvo je nastupao ofanzivnije, ali se kasnije prebacio na mesto zadnjeg veznog, nakon što ga je na tu poziciju u reprezentaciji smestio legendarni selektor Radomir Antić. Međutim, umeo je i tada da zatrese mrežu, često sa velikih udaljenosti.

Njegova era u ovom klubu je jedna od najuspešnijih u istorijih, a svakako u novijem periodu. Inter je bio dominantan, povrativši u sezoni 2005/06 šampionsku titulu, a potom ih nanizavši još četiri, dok je kruna bila osvojena Liga šampiona 2010. godine.

Inter mu je ostao poslednji klub u karijeri, iako je istu završio tek po raskidu ugovora sa ovim timom 2013. godine.

Siniša Mihajlović

Tokom 2004. u Inter je, poput Stankovića, takođe iz Lacija stigao i Siniša Mihajlović, osvajač Kupa šampiona 1991. godine sa Zvezdom, a tada već u poznim igračkim godinama, pošto je imao 37. Ipak, zadržao se dve sezone, osvojivši pomenutu titulu, dva Kupa i Superkup Italije, a kasnije ostavši u stručnom štabu, gde je započeo trenersku karijeru kao asistent Roberta Manćinija, a koja je nažalost prekinuta preranom smrću usled bolesti.

Miha je svoju veličinu pokazao i organizacijom fudbalskog spektakla na novosadskom Karađorđu, kada su se na njegovoj oproštajnoj utakmici sastali Inter i ekipa njegovih prijatelja i bivših saigrača kroz karijeru. Ovog događaja za pamćenje prisetili smo se svojevremeno, kada je fudbalski svet potresla vest da je preminuo.

Nemanja Vidić

Još jedan naš čuveni defanzivac zaigrao je za Inter, ali tek na kraju karijere, a to je Nemanja Vidić. Sudbina je htela da se mimoiđe sa Dejanom Stankovićem na Đuzepe Meaci, pa tako dve legende našeg fudbala, ali i Crvene zvezde nisu nikada zaigrale zajedno.

Vidić je ipak ostao legenda drugog velikana – engleskog Mančester Junajteda, sa kojim je osvojio Ligu šampiona i pregršt domaćih trofeja, pošto je u Interu imao lošu sezonu 2014/15, čemu su kumovale i povrede. Nemanja i Dejan ostaće upamćeni iz te ere kao dvojica naših fudbalera sa najvećim karijerama, ali i kao ljubimci Zvezdinih navijača, koji su kao mladi debitovali za klub, ali u vreme kada se već ranije odlazilo u inostranstvo. Ipak, i jedan i drugi ostaće upamćeni po važnim golovima u Večitim derbijima.

Vladimir Jugović

Pre svih njih dres Nerazura obukao je Vladimir Jugović, još jedan član generacije Zvezde koja je pokorila Evropu i svet 1991. godine, poput Mihajlovića.

On je u Interu završio 1999. godine, nakon nastupa za Sampdoriju, Juventus, Lacio i Atletiko Madrid.

Za Inter je u periodu od dve godine na 50 utakmica tri puta postizao gol.

Darko Pančev

Za Inter je iz generacije Zvezde koja je pokorila Evropu i svet prvi zaigrao Darko Pančev, strelac pobedonosnog gola u penal seriji u finalu Kupa šampiona protiv Olimpika iz Marselja.

Njemu je Inter bila prva stanica u inostranoj karijeri, ali je se ne seća po dobrom, pošto je za milanski klub za tri godine odigrao svega 19 utakmica uz učinak od 3 gola.

Aksel Bakajoko

Igrač koji je poslednji oblačio dresove oba kluba neće ostati u sećanju navijača ni jednog ni drugog kluba, pošto to nije ni činio često, makar ne na zvaničnim utakmicama.

U pitanju je Aksel Bakajoko, koji je sedam godina bio pod ugovorom sa Interom, ali često je slat na pozajmice. Uprkos tome je stigao da upiše debi, ali se nije nametnuo, pa je stigao u Zvezdu u trenerskoj eri Dejana Stankovića, međutim ni tu se nije naigrao.

Karijera mu je potom išla silaznom putanjom, a nedavno je završio u Seriji C, trećoj italijanskoj ligi.

Za milasnkog velikana su svojevremeno uspešno nastupali i bivši reprezentativci Srbije Aleksandar Kolarov i Zdravko Kuzmanović, deklarisani navijači Zvezde. Međutim, iako se činilo da su u nekim periodima karijere bili blizu dolasku u najdraži klub, to se na kraju nije dogodilo.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Poznato gde Nikola Đurišić nastavlja karijeru

Mladi srpski košarkaš Nikola Đurišić u predstojećoj sezoni igraće za Koledž Park Skajhokse, u Razvojnoj NBA ligi, otkrio je...

POVEZANE OBJAVE